PREMIJERA NA DAN MLADOSTI

Pogledajte 'Maršala' kojeg je Mucalo htio ukinuti

24.05.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon jednomjesečne odgode, komična opera 'Maršal' inspirirana istoimenim filmom Ive i Vinka Brešana, bit će praizvedena na sceni HNK Split 25. svibnja s početkom u 20 sati

U tijeku su finalne pripreme za sutrašnju praizvedbu opere nastale u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i 26. Muzičkog biennala Zagreb. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, režiju potpisuje Mario Kovač, a autor libreta i glazbe je Silvio Foretić.

Govoreći o aktualnosti 'Maršala' danas, redatelj Kovač je u najavi istakao da se opera gorko smije naslijeđu koje je on ostavio iza sebe, smije se ideološki zaluđenim pojedincima koji žive u 'boljoj' prošlosti i novopečenim bogatašima koji su snove jednog naroda o demokraciji i pravdi pretočili u svoje novčanike.

Operu izvode Branko Robinšak, Adela Golac Rilović, Armando Puklavec, Dinko Lupi, Marija Buzdovačić, Mate Akrap, Sveto Matošić Komnenović, Terezija Kusanović, Zlatko Kokeza, Vinko Maroević, Miroslav Ljubičić, Žana Marendić Bučević, Marijo Krnić, Jadran Barišković, Ivan Jakus, Branka Papak, Tonči Banov, Zdeslav Petrašić, Marko Lasić, uz Zbor, Orkestar i Balet HNK Split. Jedinu nepjevačku, isključivo govornu, ali naslovnu ulogu tumači Stefan Kokoškov.

Kao što je poznato, premijera opere prema prvotnom rasporedu trebala je biti održana 16. travnja. Ipak, otkazana je zbog haške presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini odlukom v. d. intendanta Duška Mucala, potaknutog savjetom splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Sporna odgoda izazvala je negodovanje dijela umjetničke javnosti i građana, no i upozorenje Hrvatskog društva skladatelja koje bi kao koproducent tražilo povrat 300 tisuća kuna i naknadu štete u slučaju otkazivanja praizvedbe za 2012. godinu.

Slijedom tih okolnosti i mogućom tužbom, praizvedba je prije nekoliko dana dobila i konačnu potvrdu te će biti izvedena 25. svibnja, s reprizom zakazanom za 27. svibnja.