Od 18. do 20. lipnja

Počinje 24. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, najveći regionalni festival stripa

16.06.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Od 18. do 20. lipnja 2021. godine u Zagrebu se po 24. put okupljaju renomirani strip autori i ljubitelji stripa na 24. Međunarodnom festivalu stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Conu

Otvorenje festivala održat će se u petak, 18. lipnja u 20 sati, a posjetitelje u tri dana festivala očekuje raznovrsni program ispunjen predavanjima i druženjem sa strip autorima, sajmom stripa, promocijama novih izdanja, izložbama, strip kvizom te ponekim gostom iznenađenja.

Program festivala uključuje i crtanja i potpisivanja strip autora za publiku, razgovore s autorima, veliki sajam stripova s prigodnim popustima, strip kviz, škola crtanja stripa za djecu i mlade, dodjela nagrada pobjednicima natječaja "Mladi lav", kao i brojna predstavljanja novih izdanja. Ističu se Marvelove uspješnice “Spider-Man - Venom: Postanak”, kao i novi nastavak “Milesa Moralesa”, oboje u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Zagrebački će Comic Con ove godine ugostiti Glenna Fabryja, dobitnika Eisnerove nagrade za najbolju naslovnicu iz 1995. godine za svoj rad na naslovnici “Hellblazera”, a koji je u svojoj karijeri surađivao s Marvelom i DC Comicsom na uspješnicama kao što su “Thor: Vikings” i “Judge Dredd”, a svoj trag je ostavio i u kultnom serijalu Neila Gaimana “Sandmanu”.

Na festival također dolazi i Reinhard Kleist, svestrani njemački strip autor, ilustrator i animator. Uz “Cash - I see a darkness”, koji je 2010. nominiran za Eisnerovu nagradu, hrvatskoj je publici najpoznatiji po stripu “Mecry on me” o glazbenoj ikoni Nicku Caveu.

Od domaćih gostiju potrebno je istaknuti legendarnog Igora Kordeja, autora s mnogim klasicima iza sebe, poput “Tajne povijesti”, “Tarzana” i “Les cinq saisons – Automne”, uvrštene u knjigu “1001 Comics You Must Read Before You Die”, kao i najnovije uspješnice “Imperia”.

Također, jedan od ovogodišnjih gostiju je i Tihomir Tikulin Tico, autor prvog ovogodišnjeg plakata za 24. CRŠ - Zagreb Comic Con i jedan od začetnika CRŠ-a, Mihaela Erceg, mlada hrvatska ilustratorica, autorica stripova i dobitnica nagrade Jutarnjeg lista za najbolju Hrvatsku karikaturisticu 2019. i zagrebački strip crtač i ilustrator Tomislav Beštak.

Posebna gošća prvog dana festivala bit će Severina koja će potpisivati knjigu Maxa Bunkera “U ime mafije” u izdanju izdavačke kuće Sandorf, čiju naslovnicu krasi njen lik.

U sklopu festivala održava se i natječaj “Mladi lav” za naše najmlađe strip umjetnike čiju ćete izložbu nagrađenih radova moći pogledati u Tvornici, a oni najbolji će osvojiti i vrijedne nagrade.

Osim “Mladog lava”, moći ćete uživati i u izložbi Hrvatski strip za djecu - Viki i Niki Vladimira Delača, o jednom od najdugovječnijih, najpopularnijih i najznačajnijih serijala dječjeg stripa u nacionalnoj strip produkciji koji je obilježio djetinjstvo generacije odrasle u šezdesetim godinama 20. stoljeća.

Ulaz na festival i sve aktivnosti u sklopu Zagreb Comic Cona je besplatan, a festival možete posjetiti u petak od 16:30 do 22 sata, u subotu od 10 do 22 sata i u nedjelju, od 10 do 18 sati.

Festival i svi vezani događaji organizirani su u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, tako da je nošenje maske obavezno.

Više informacija o festivalu dostupno je na Facebook stranici Crtani romani šou ili na web-stranici festivala.

FB: https://www.facebook.com/crtani.romani.sou/

Web: https://zagrebcomiccon.com/