9. VOX FEMINAE FESTIVAL

Početkom studenog Zagrebom će zavladati zločinke

21.10.2015 u 16:23

Bionic
Reading

Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održat će se od 3. do 8. studenog u dvorani Müller Kina Europa, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević te Booksi

Ove godine pod temom 'Zločinke' festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.

Osim što se bavi težim društvenim temama i problemima, deveti Vox Feminae Festival tradicionalno donosi bogat filmski sadržaj, ove godine pojačan projekcijama perspektivnih hrvatskih redateljica kroz poseban program 'Žene s videokamerama'. Gledat ćemo i analizirati recentna ostvarenja tzv. ispovjednog filma Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević; a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar njega na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac. U ovom dijelu programa sudjelovat će i producentica Zdenka Gold.

U suradnji s inicijativom Znaj znanje slijedi projekcija hvaljenog filma 'Lađa', a izdvajaju se i ostvarenja 'KOD: Ispravljanje rodnog jaza', koji govori o rodnom jazu u IT industriji, hvaljeni indie film 'Gayby Baby' te 'Prekrasna je kad se ljuti' – dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice 60-ih.

Posebno mjesto u ovogodišnjem festivalskom programu zauzimaju dvije umjetničke izvedbe. Na otvorenju 3. studenog publika će nazočiti izvedbi Nicole Hewitt 'Ova žena se zove Jasna 07: Sjene', a dva dana kasnije performansu Adele Jušić 'Svilena košulja boje lavande'. Obje su izvedbe odabrane na natječaju za umjetnički program devetog Voxa, a kulminacija su rada VF Platforme u ojačavanju domaće rodno osviještene i društveno angažirane umjetničke produkcije.

Sav program devetog Vox Feminae Festivala je besplatan.

Za više informacija o programu pratite Facebook, stranicu Voxfeminae i portal Voxfeminae.net.

Deveti Vox Feminae Festival održava se pod potporom Ministarstva kulture, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra te zaklade Kultura Nova.