rijeka

Počeo projekt 'Brdo kulture' u kojem sudjeluje sedam ustanova u kulturi

06.10.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Riječki projekt 'Brdo kulture', koji obuhvaća 27 događanja poput radionica, izložaba, stručnih vođenja, dramskih i plesnih programa povezanih temom baštine, a u koji je uključeno sedam ustanova u kulturi, počeo je jučer i traje do kraja ovog mjeseca

Organizator projekta je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a sudjeluju i Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Rijeke i Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov".

Projekt je pokrenut 2021. godine, u vrijeme Europske prijestolnice kulture u Rijeci, s ciljem povezivanja ustanova u kulturi u okruženju Pomorskog i povijesnog muzeja. Kako se one nalaze na povišenom dijelu Rijeke, iznad najužeg središta, projekt je nazvan "Brdo kulture".

S vremenom su se pridružile i ustanove koje se ne nalaze na toj lokaciji, a namjera je da se uključe i druge ustanove, s obzirom na to da su Gradsko kazalište lutaka i Gradska knjižnica pokazali interes da sudjeluju u sljedećim izdanjima "Brda kulture".

Organizatori su od pokretanja projekta željeli predstaviti baštinu na ležerniji i manje formalan način nego što to inače čine.

U dosadašnjim izdanjima se "Brdo kulture" održavalo tijekom lipnja, a od ove godine je termin u listopadu.

Kako je u najavi projekta istaknula autorica Denis Nepokoj iz Pomorskog i povijesnog muzeja, cilj je da se na to brdo dovedu građani i da im se pokaže taj prostor kao atraktivan i zanimljiv, da to postane mjesto susreta i razmjene iskustava zabave i da oživi kao urbana točka grada. "Također, cilj je da baštinu kao neprocjenjivo vrijedan dokaz vlastite opstojnosti unesemo u svakodnevne živote naših građana, da kultura i kulturni sadržaji postanu sastavni dio življenja", rekla je Nepokoj.

Prvo događanje se odvilo jučer, a bilo je to otvaranje izložbe "Glagoljica iskazana glinom" u Pomorskom i povijesnom muzeju uz nastup Združenog zbora Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka u organizaciji Ustanove Ivan Matetić Ronjgov. Na programu su predavanja o nabožnim predmetima i religijskim običajima novovjekovne Rijeke, rimskoj nekropoli u Osoru, pogrebnim običajima u starom Rimu i druga. Priredit će se vođena razgledavanje galerije "Zajc" riječkog HNK, Lapidarijem i perivojem Pomorskog i povijesnog muzeja, stalnim postavom Palače šećera, tekućim izložbama u muzejima.

Tu je i niz radionica, predstava poput "Francis Footwork" u izvedbi CoisCéim Dance Theatrea iz Irske i "Cvrčak i mrav", koncerata i drugih događanja. Ulaz na sve programe u sklopu "Brda kulture" je besplatan".