PISMO GRADU I SKUPŠTINI

Plesni umjetnici apeliraju da se zaustavi njihovo uništenje

20.12.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Plenum Zagrebačkog plesnog centra i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske uputio je otvoreno pismo članicama i članovima Odbora za kulturu te zastupnicima Gradske skupštine Zagreba u kojem upozoravaju na ignoriranje njihovih potreba te oduzimanje autonomije plesnim umjetnicima. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti

Potaknuti odgodom tematske sjednice Odbora za kulturu na kojoj smo trebali raspravljati o budućnosti Zagrebačkog plesnog centra, postupkom koji akutne probleme suvremene plesne umjetnosti još jednom odlaže u drugi plan, obraćamo vam se iznova s apelom.

Zagreb je osnivač 34 ustanove u kulturi, odnosno 7 gradskih kazališta i 14 centara za kulturu (i narodnih sveučilišta) no niti jedne ustanove, odnosno centra za suvremenu plesnu umjetnost. Zagreb ima Centar za kulturu Histrionski dom, Zagreb ima čak i Limeno kazalište, montažnu željeznu konstrukciju koja još uvijek trune negdje na Zagrebačkom velesajmu, no ne i Zagrebački plesni centar.

Suvremeni plesni umjetnici zadužili su hrvatsku kulturu i ovaj grad u međunarodnom umjetničkom i kulturnom kontekstu. Pitamo se, stoga, čime su zaslužili ovakav tretman Gradske uprave? Pitamo se zbog koga i u čijem interesu Zagreb još uvijek nema samostalnu ustanovu za ples?

S obzirom da je otkazivanje tematske sjednice onemogućilo raspravu o ustroju Zagrebačkog plesnog centra prije izglasavanja proračuna za iduću godinu, apeliramo na vas, zastupnice i zastupnici Gradske skupštine, da zaustavite proces devastacije kapitalnog resursa za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu, da otvorite javnu raspravu, te da osigurate sredstva za osnivanje prve samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu u proračunu za 2017. godinu.

Zagreb može i treba imati centar za suvremenu plesnu umjetnost kojim upravlja struka, a ne dramsko kazalište (bez obzira tko njime ravnao). Od samog početka, odluke o upravljanju Zagrebačkim plesnim centrom donosile su se bez usuglašavanja sa strukom, dajući prostor na upravljanje pojedincima bez javnog natječaja.

Kao umjetnici, stručnjaci i građani demokratskog društva smatramo da je netransparentno donošenje odluka te konačno pripojenje zgrade Zagrebačkog plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih, neprihvatljivo i neodgovorno, te vas kao predstavnike javnog interesa pozivamo da se odmah očitujete o situaciji.

Smatramo da ne postoje uvjerljivo opravdani argumenti za ukidanje autonomije jednoj umjetničkoj grani pripajanjem njenog prezentacijskog prostora dramskom kazalištu. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport najavio je otvaranje pet radnih mjesta unutar sistematizacije ZKM-a za potrebe ZPC-a, te pokrivanje hladnog pogona, održavanje objekta i ulaganje u program. S pravom se pitamo zašto se najavljeni planovi ne odnose, odnosno ne planiraju realizirati unutar samostalne ustanove za ples kojom će upravljati plesna zajednica, a ne ravnatelj/ica nekog dramskog kazališta?

Gradska skupština je na prijedlog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport krajem prošle godine osnovala Centar za kulturu Histrionski dom u javno-civilnom partnerstvu Grada Zagreb i Kazališne družina Histrioni, uloživši u ovu umjetničku organizaciju 1.200.000 kn.

Zašto se jednoj međunarodno priznatoj umjetničkoj grani ne omogući isto?

Mi, Plenum Zagrebačkog plesnog centra i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, stoga tražimo da se hitno ispita kome se i zašto pogoduje, tražimo da se konačno razjasni situacija partikularnih interesa koji suvremenoj plesnoj umjetnosti, plesnoj zajednici i publici oduzimaju autonomiju i pravo na samoupravljanje kapitalnim resursom za rad.