DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Plesna atrakcija 'Anything' postavljena na tvrđavi Revelin

07.08.2016 u 10:48

Bionic
Reading

Plesna predstava 'Anything' nagrađivanog španjolskog autora Daniela Abreua, u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, gostovala je u subotu navečer na taraci tvrđave Revelin u Dubrovniku u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara

Kako napominju iz Festivala, riječ je o jednoj od ponajboljih domaćih plesnih predstava u posljednje vrijeme, nastaloj u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, a u Dubrovnik stiže u stručnoj selekciji Plesne mreže Hrvatske.

Petra Glad, producentica i voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla, rekla je kako ta predstava nema klasičnu strukturu te je ovo bilo prvo predstavljanje hrvatskog suvremenog plesa na Igrama.

'Večeras smo gledali predstavu 'Anything', a ovo je prvi put da se hrvatski suvremeni ples prezentira na Igrama. Ova predstava nije klasična i nema takvu strukturu ni priču. Riječ je o jednoj poetičnoj situaciji i slikama koje se nižu jedna za drugom. Predstava je nastala u suradnji s koreografom Danielom Abreuom koji je svojedobno nagrađen kao najbolji koreograf Španjolske', rekla je Glad.

U predstavi 'Anything' gledatelj ne prati neku određenu priču, već tijelo u pokretu, koje pamti sve što mu se u životu dogodilo te govori samo za sebe. Kako ističu iz Dubrovačkih ljetnih igara, vrhunski plesači Zagrebačkoga plesnog ansambla sustvaratelji su ovoga djela pa su tijekom procesa rada istraživali i pokušali artikulirati osobne povijesti vlastitih tijela. Rezultat je poetičan ples između sna i jave uz šum vjetra. Kritičari taj ples opisuju kao dojmljivu, sugestivnu simbiozu lirskog i epskog.

U predstavi plešu nagradama hrvatskoga glumišta ovjenčani Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić te Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić i Nika Lilek.