DIZAJN U AKCIJI

Plakati podrške reformi školstva na jednom mjestu

28.06.2016 u 09:36

  • +32

Hrvatski dizajneri u akciji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvatski dizajneri u akciji

Bionic
Reading

U HDD galeriji (Boškovićeva 18) otvara se u srijedu, 29. lipnja, u 20 sati, izložba 'Hrvatski dizajneri u akciji' koju može pogledati do 5. srpnja

Izložbom se obilježava recentna akcija kojom je neformalna grupa dizajnera svojim radovima dala podršku stručnom timu za Cjelovitu kurikularnu reformu i Inicijativi 'Hrvatska može bolje' koja je s istim ciljem 1. lipnja ove godine organizirala masovne prosvjede na koje se odazvalo preko 40 tisuća ljudi

Osmišljena i realizirana u svega nekoliko dana, akcija koju su pokrenule Tatjana Bartaković i Iva Babaja uspjela je oko sebe okupiti brojne renomirane hrvatske dizajnere i dizajnerice – na poziv ih se odazvalo 30-ak, a još ih se puno više pridružilo tijekom njezina trajanja.

Plakati koji su nastajali tijekom nekoliko dana uoči prosvjeda nosili su poruke o važnosti obrazovanja, kao i o pogubnosti neznanja, o otporu političkim pritiscima na struku u odlukama ključnim za budućnost društva u kojem živimo, ali i o društvenoj odgovornosti i društvenom poslanju dizajna kao profesije.

Ti plakati ponijeli su iznimno uspješnu kampanju koja je naišla na sjajan odjek u javnosti, a u konačnici su, preseljeni na transparente, postali i dio masovnog prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu. Akciju je od prvog trenutka formalno podržalo i Hrvatsko dizajnersko društvo, kao i Inicijativa Kulturnjaci 2016.

U sklopu izložbe bit će predstavljeni transparenti s radovima sljedećih autora: Ivan Antunović, Bachrach & Krištofić, Bruketa & Žinić, Bunch, Davor Bosnić, Matea Bronić, Dejan Dragosavac i Tomislav Medak, Sandro Dujmenović, Hamper (Ivana Vučić & Tom Jura Kaćunić), Izvorka Jurić & Jelena Gvozdanović, Draga Komparak, Marko Koržinek, Dejan Kršić, Igor Mladinović, Šesnić & Turković, Zoran Đukić, Marko Hrastovec, Utorak (Jakov Vilović i Demijan Bačić), Boris Ljubičić, Jelenko Hercog, Marko Cvijetić & Jurica Koletić, Five, Nji3 (Tessa Bachrach, Dina Milovčić, Franka Tretinjak), Igor Manasteriotti, Parabureau, Revolucija, Vesna Horvat i Kitica Kekić, Kombinat (Leo Kirinčić i Mirna Gurdon), Svjetlana Vukić, Narcisa Vukojević, Sonja Šurbatović i Luka Pervan.

Osim njih, u dokumentarnom obliku bit će prikazani i odabrani radovi niza drugih autora koji su se priključili inicijativi, kao i fotografije koje svjedoče o samoj akciji i prosvjedu u kontekstu kojeg je održana.