UZMI ILI OSTAVI

Pisci prozvali HRT jer im ne plaća reprize

04.02.2015 u 08:42

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih književnika pobunilo se protiv ugovora koje je HRT dao piscima, a kojima se ukida plaćanje repriznog emitiranja radio dramskih djela i smanjuje honorar dramatičarima, što smatraju kršenjem načela Zakona o HRT-u te pozivaju čelništvo HRT-a na žurno revidiranje navedenih odluka

Sredinom prosinca 2014., DHK je uputio pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu kojim mu ukazuju na neprihvatljivo smanjivanje honorara autorima dramskog radijskog programa. Budući da dosad nisu dobili odgovor, odlučili su javno istupiti. U pismu koje potpisuje Hrvoje Kovačević, predsjednik Povjerenstva DHK za autorska prava i položaj pisaca i socijalno-mirovinska pitanja, navodi se da se drastičnim smanjivanjem honorara autorima radijskih drama potire zakonska načela prema kojima je HRT dužan proizvoditi raznovrsna radijska djela, pridonositi razvoju hrvatske kulture, umjetnosti i zabave, osobito s namjerom očuvanja hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta.

'Ugovori koji se od 2014. sklapaju s dramskim piscima i dramatičarima, po principu uzmi ili ostavi, doprinose isključivo nazatku hrvatske kulture, a nikako njenom razvoju' navodi se u pismu koje je, kaže Kovačević, potpisalo 60-ak članova DHK koji su reagirali na izmijenjene ugovore jer je njima uvedena jednokratna naknada, nimalo viša od honorara za premijere u nekadašnjim ugovorima, dok je dramatičarima čak i smanjena, a ukinuta su dosadašnja plaćanja za reprizno emitiranje (50 posto za prvu reprizu, 25 posto za svaku daljnju).

'Time HRT za nekorektnu naknadu, posve nesukladnu umjetničkim vrijednostima radijskih dramskih djela, dobiva isključiva prava iskorištavanja teksta, uključujući neograničeno emitiranje, isključivo pravo prevođenja djela na druge jezike, izradbe i prodaje distribucije nosača zvuka te brojna druga isključiva prava. Drugim riječima, predajom primjerka djela HRT stječe vlasništvo nad njime. Paradoksalno, u novim ugovorima koji se sklapaju s radio dramskim autorima, i dalje se navodi kako HRT zadržava pravo procjene kvalitete djela te ima pravo otkazati ugovor iz tog osnova, čime se zapravo pridržava članka 7. Zakona o HRT-u, odnosno kriterija izvrsnosti i kulturne vrijednosti, no za tu istu izvrsnost očito nije spremna platiti adekvatnu cijenu', slijedi u pismu pisaca koji su pozvali šefove HRT-a da žurno revidiraju odluke. Do objave teksta nismo dobili odgovor HRT-a.