ŠEF OSJEČKOG ARHIVA

Pisao pisma podrške Lederer i Hasanbegoviću pa postao ravnatelj

04.04.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture na svojim je stranicama objavilo da su imenovali Dražena Kušena vršiteljem dužnosti ravnatelja u Državnom arhivu u Osijeku, i to nakon presude kojom je poništeno prethodno imenovanje ravnatelja još u mandatu prošle Vlade. Protiv prošlih imenovanja Kušen se borio na sudu i otvorenim pismom tadašnjoj ministrici, a otvorena pisma upućivao je i aktualnom ministru kulture i njegovoj zamjenici

Rješenjem Ministarstva kulture od 31. ožujka 2016. ministar kulture Zlatko Hasanbegović vršiteljem dužnosti ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku imenovao je dr. sc. Dražena Kušena, višeg arhivista u toj ustanovi, temeljem presude Visokog upravnog suda RH u Zagrebu kojom se poništava Rješenje Ministarstva kulture o imenovanju ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku od 17. lipnja 2014., stoji u priopćenju Ministarstva kulture. Navodi se da je na mjesto vršitelja dužnosti imenovan Dražen Kušen, a kao v. d. može biti na toj funkciji godinu dana.

Dražen Kušen rođen je u Osijeku, a školovao se u Osijeku, Đakovu i Zagrebu, diplomirao 1995. i magistrirao 2003. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1995. do 1998. bio je u službi Biskupskog ordinarijata u Đakovu, a od 1999. radi kao arhivist u Državnom arhivu u Osijeku.

Podsjetimo, imenovanje ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku bilo je problematično još za prošle vlade. Tadašnje Ministarstvo kulture imenovalo je Sinišu Bjedova ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku. Upravni sud je 2013. presudio da se  imenovanje Bjedova ravnateljem ove ustanove mora poništiti jer ne zadovoljava uvjete, a Ministarstvo je imenovanje pravdalo njegovim organizacijskim i menadžerskim sposobnostima te stavkom iz članka 54. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji dopušta da se iznimno za ravnatelja može imenovati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke. Potom je Bjedovu naloženo da u roku od dvije godine od imenovanja mora položiti stručni ispit u arhivskoj struci. Upravni spor pred Upravnim sudom u Osijeku pokrenuo je nedavno imenovani Dražen Kušen, koji je i tada bio jedan od prijavljenih kandidata za ravnatelja na natječaju. Sporove je pokretao i dalje, no presuda je tek sada i provedena.

Inače, Dražen Kušen je radi imenovanja u Osijeku bio tražio smjenu ministrice kulture Andreje Zlatar Violić. Također je nedavno uputio Otvoreno pismo potpisnicima apela za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koje su inicirali Kulturnjaci 2016., a njima je, među ostalim, poručio: 'Opisana podloga paradigme vašeg ponašanja, kao i vaše bjesomučno, uporno protestiranje protiv izbora i imenovanja novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pa i apel za njegovom smjenom s tako oblikovanim glavnim argumentima, daje naslutiti da je to možda upravo dobar izbor. Naime, neopterećen shemama ponašanja koje evidentno nisu donijele puno dobra hrvatskoj kulturi, premda jesu nekim klanskim skupinama u kulturi u Hrvatskoj, moglo bi mu presudno pomoći u oblikovanju nove paradigme koja neće biti tako isključiva kao dosadašnja.'

Osim tog, na internetu je moguće pronaći nekoliko otvorenih pisama koja je Kušen upućivao, pa je tako pisao bivšoj ministrici Zlatar Violić radi imenovanja Bjedova naslovivši svoj apel 'Neka prestane kolektivna šutnja intelektualaca i stručnjaka', potom i Otvoreno pismo podrške Ani Lederer prilikom izbora ravnatelja HNK u Zagrebu 2013. godine.