NA AUKCIJI U NEW YORKU

Picassova 'Žena koja sjedi u plavoj haljini' prodana ' za 45 milijuna dolara

16.05.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih portreta slavnoga Pabla Picassa, 'Žena koja sjedi u plavoj haljini', prodan je u ponedjeljak na dražbi u New Yorku za 45 milijuna dolara, izvijestila je njujorška aukcijska kuća Christie's.

Na slici koja je nastala 1939. 'Femme Assise, Robe Bleu' Picasso je naslikao jednu od svojih najvećih muza i ljubavnicu Doru Maar, a kupio ju je jedan američki kolekcionar. 

Portret je na dražbi organiziranoj prije šest godina dosegnuo cijenu od 26 milijuna dolara. 

Slika je prvobitno bila u vlasništvu Picassova agenta Paula Rosenberga, no poznati portret su u Drugome svjetskom ratu u okupiranoj Francuskoj 1940. zaplijenili nacisti. Na putu iz Pariza prema Njemačkoj, vlak u kojemu je transportirana presreli su pripadnici francuskog pokreta otpora pa je ostala u matičnoj zemlji.

Dora Maar i Picasso bili su u turbulentnoj ljubavnoj vezi punih devet godina. Kad su započeli ljubavnu vezu slavni je umjetnik imao 58, a Dora Maar 31 godinu. 

Godine 2015. Picassove 'Žene iz Alžira' prodane su na aukciji u Christie'su za čak 179 milijuna dolara, što je rekord za jednu sliku prodanu na dražbi.