NAŠE NASILJE, VAŠE NASILJE

Na prosvjedu u Splitu tražio se egzorcist jer je 'Sotona dao Frljiću ideju za predstavu'

24.04.2017 u 17:29

  • +2

Prosvjed protiv Frljićeve predstave

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na prvom od dva zakazana prosvjeda ispred splitskog HNK-a prosvjedujući protiv postavljanja predstave 'Naše nasilje, vaše nasilje' Olivera Frljića na Marulićevim danima

Prvi prosvjed organizira HRAST, a drugi HSP. Prosvjednici nose zastave raznih desno orijentiranih stranaka i natpise 'Ova predstava me vrijeđa'.

'Ovo autorsko djelo može se izvoditi bilo gdje, ali ne i na Marulićevim danima. On nema potporu Ministarstva kulture i županije. Ima potporu samo intendanta Gorana Golovka i dijela festivalskog vijeća', kazao je za tportal Luka Roguljić jedan od organizatora prosvjeda.

Na skupu se s vidljivo istaknutim križem oko vrata pojavio i kandidat za gradonačelnika Željko Kerum kazavši kako je protiv nasilja, rasizma i rasnih podjela.

'Ovo što je financirala Vlada RH, ministrice Obuljen i Dalić i ostali sponzori u Splitu Opara i Puljak to je nakaradno. Ovo nije umjetnost, ovo je ruganje i u pravnom smislu po nekom članku kazneno djelo', kazao je Kerum dodavši da Frljićeva predstava nije umjetnost.

Prosvjednicima se obratila Danijela Visković kazavši kako je 'Marulić prije petsto godina reagirao na izopačenost i da su oni to dužni učiniti u ime Krista'.

'Kršćanski Splite, probudi se', zavapila je Visković.

Intendant HNK-a Goran Golovko žestoko je izviždan na sam spomen kao najodgovorniji za postavljanje predstave i ruganje vjerskim osjećajima.

'HNK je HNK, a ne privatna scena. Nismo za cenzuru nego da se na pozornici koju plaćamo ne izvodi takva predstava. Mogu i u podrumu izvoditi takve stvari, ali one ne smiju vrijeđati. Ovo je dio specijalnog rata protiv Hrvatske', kazao je predstavnik udruge Benedikt Marko Jukić dodavši da ako Frljić želi svoje uratke neka ih sam financira.

Mihael Darko Burazin, predsjednik splitskog HRAST-a naveo je kako je ovo prosvjed kršćanskog Splita protiv bogohulne predstave koja vrijeđa kršćane i muslimane.

'Ovo nema ni 'u' od umjetnosti, ciljano je napravljena da vrijeđa. To duboko boli i izaziva bijes. Vjera u Boga spasila je hrvatski narod o stoljeća sedmog, Bog je iznad države i obitelji. Pljuje se potajice, ismijava i vrijeđa u ime navodne umjetničke slobode. On je nacionalni izdajnik i ljudska ništarija', kazao je Burazin o Frljiću dodavši da ga plaća još netko osim poreznih obveznika.

Smatra da mu treba egzorcist jer samo mu je Sotona mogao prišapnuti ideju za predstavu. Pozvao je policiju da privede Frljića i naveo da će osobno pokrenuti radnje protiv odgovornih za postavljanje predstave na Marulićeve dane. Prozvao je gradonačelničke kandidate, a onda pozvao okupljene da mu daju potpis za njegovu kandidaturu.

Pred kraj prosvjeda okupljeni su počeli skandirati - 'nema predstave, nema predstave'.