REDATELJ OPET NA METI

Frljić ministrici Obuljen: Dođite pogledati predstavu i obranite osnovna ljudska prava!

24.04.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Redatelj predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje', koja je večeras 24. travnja na repertoaru 27. Festivala Marulićevi dani, komentirao je priopćenje Ministarstva kulture koje se ogradilo od njegove predstave

Buna klerikalne desnice u povodu izvođenja predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje' na 27. Marulićevim danima u Splitu nastavlja se. Prosvjedi su najavljeni danas u 17 sati ispred splitskog HNK-a, a u povodu pobune dijela hrvatske javnosti koja se protivi izvođenju Frljićeve predstave, Ministarstvo kulture u subotu je poslalo priopćenje u kojem se ogradilo od programa Marulićevih dana te izrazilo mišljenje 'kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine'.

Redatelj Oliver Frljić kratko je prokomentirao potez Ministarstva kulture koji ga, čini se, nije nimalo iznenadio.

'Moj jedini komentar u povodu priopćenja Ministarstva kulture bio bi poziv aktualnoj ministrici kulture Ninu Obuljen Koržinek da sutra dođe u Split i pogleda izvedbu 'Našeg nasilja i vašeg nasilja' – može joj se pridružiti i njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović – te kaže vrijeđa li ova predstava vjerske i nacionalne osjećaje. A usput joj se, s obzirom na ono što najavljuju HRAST, HSP i neki drugi predstavnici hrvatske radikalno desne flore, možda i pruži prilika da brani osnovna ljudska prava izvođača, autora i producenata ove predstave', rekao je Oliver Frljić za Večernji list.

Izbornik festivala Marulićevi dani Siniša Ružić priopćenje Ministarstva kulture naziva sramotnim.

'Priopćenje Ministarstva kulture je sramotno, jer se njime degradira ona instancija još uvijek svjetovne vlasti koja bi trebala bezuvjetno štititi umjetničke slobode. Skrivajući se iza fraza o poštovanju vjerskih i nacionalnih osjećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i potiče cenzuru, što znači da i samo postaje cenzor', kazao je izbornik Marulićevih dana Igor Ružić.

Podsjetimo, protiv izvedbe predstave' 'Vaše nasilje i naše nasilje' na Marulićevim danima prvi se izjasnio splitski HRAST zatraživši da se Frljićeva predstava zabrani. Splitsko-makarska nadbiskupija, lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga pozvali su građane na prosvjed pred kazalištem. Predstava je izazvala proteste i u Poljskoj.

'Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike. Predstava 'Naše nasilje i vaše nasilje' postavit će neka možda vrlo neugodna pitanja: jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom istoku? Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Jesmo li spremni snositi posljedice europske stoljetne arogantne dominacije? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu kao onih u Bagdadu? U kojem smo trenutku povjerovali da smo gospodari istine i da je naš Bog svemoćniji od drugih? I gdje se u svemu tome nalazimo mi, gledatelji ove predstave dok plačemo u polumraku dvorane pred fikcionalnim, odigranim prizorima, ali ostajemo ravnodušni pred stvarnim ljudima u izbjegličkim kampovima diljem Europe?', stoji u najavi predstave.

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala, koju uz riječki HNK čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka) kao inicijator projekta, Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).