KINOTEKA

Ovotjedna vožnja poviješću filma završava 'Taksistom'

11.11.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Zagrebačka Kinoteka nastavlja svoj ciklus Autom kroz povijest filma uratcima u kojima automobil funkcionira kao metafora stanja uma, a ovotjednu vožnju završit će nezaobilazni klasik, "Taksist" Martina Scorseseja

Nakon filma "Sveti motori" u kojem je francuski redatelj Leos Carax napravio osebujnu meditaciju o svakodnevnom životu, u srijedu se prikazuje "Teret", nagrađivani film Ognjena Glavonića.

U središtu priče su vozač kamiona i tajanstvena pošiljka, koju mora biti prevezena s ratnog Kosova u Beograd, a koja funkcionira kao metafora tereta koji jedna generacija ostavlja u nasljeđe drugoj.

Za petak je najavljen "Vozač", virtuozno režirani akcijski film u kojem je Edgar Wright "vrsno izmiješao nekoliko žanrova i aranžirao ih uz svoj prepoznatljivi smisao za igru i humor".

Automobilski tjedan završava u nedjelju klasikom kinematografije sedamdesetih, "Taksistom" Martina Scorseseja, "impresivnom, na trenutke i halucinantnom vožnjom gradskim i mentalnim putevima."

Kinotečni program Na drugi pogled, posvećen zanemarenim naslovima koji su zaslužili da ih se pogleda još jednom i ponovno otkrije, donosi u četvrtak "Putovanje na mjesto nesreće" Zvonimira Berkovića.

To je psihološka drama o ženi koju prometna nesreća njezina muža izbaci iz kolotečine i potakne je da preispita svoj život, odluke i odnose. "Riječ je o sjajnom i atmosferičnom filmu, predvođenom sjajnim nastupom Ane Karić, koji je ostao u sjeni Berkovićeva klasika Rondo", ocjenjuje se u najavi.

Program se održava u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na projekciju je besplatan.

U okviru svog programa Noviteta Kinoteka prikazuje film "Pinokio" Mattea Garronea, koji "izvrsno spaja bajkoviti svijet s interesom za naturalizam, pruživši nam još jedno emocionalno i vizualno impresivno putovanje u svijet talijanskih radnika i seljaka."

Među novitetima su još švedski psihološki horor "Koko-di koko-da" Johannesa Nyholma, romantična drama "Mare" redateljice Andreje Štaka, dokumentarni film "Povuci – potegni" Nevena Hitreca i povijesni triler "Časnik i špijun" Romana Polanskog.

U sklopu Filmskog outleta, novog Kinotekina programa namijenjenog svima koji su distribucijske uspješnice propustili pogledati na velikome platnu, u subotu će se prikazati romantična komedija Woodyja Allena, "Kišni dan u New Yorku".

Subotnja Matineja donosi fantastičnu pustolovinu "Jednom davno" Brende Chapman, ko-autorice animiranih hitova "Princ Egipta" i "Merida Hrabra".