Terapija Zagreba umjetnošću

[FOTO] Otvorena Artpunktura i 57. zagrebački salon

15.09.2022 u 23:49

Bionic
Reading

Otvorenjem izložbe 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti u četvrtak je u Domu HDLU svečano obilježen i početak umjetničke platforme Artupunktura, koja se održava pod motom 'Terapija Zagreba umjetnošću'

Zagrebački salon ove se godine održava po konceptu kustosice Leile Topić pod nazivom "Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti" te u povodu tridesete godišnjice samostalnosti Hrvatske i pedesete obljetnice Hrvatskog proljeća predstavlja radove koji propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva.

'Ova izložba je projekt koji sve nas poziva da budemo aktivne građanke i građani u kreiranju naše svakodnevice', rekla je kustosica Leila Topić istaknuvši da su umjetnici i umjetnost važni i dragocjeni jer nam oni govore da postoji način da pozitivno transformiramo ovo društvo i da možemo biti sretni u ovoj zemlji.

Za izlaganje na ovogodišnjem Salonu odabrani su umjetnici Ana Dana Beroš, Tanja Dabo, Matija Debeljuh, Ivan Fijoić, Darko Fritz, Mak Hubjer, Paulina Jazvić, Mihael Klanjčić, Ksenija Kordić, Alem Korkut, Matija Kralj, Radovan Kunić, Luka Kušević, Siniša Labrović, Glorija Lizde, Ivica Malčić, Kristina Marić, Ana Mušćet, Renata Poljak, Ivan Prerad, Igor Ruf, Neli Ružić, Sara Salamon, Slaven Tolj i Tanja Vujasinović.

  • +18
Otvorenje Artupunkture i 57. zagrebačkog salona u HDLU-u Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Uz njih publici će se predstaviti i četvero pozvanih umjetnika Selma Banić, Igor Grubić, Nicole Hewitt i Damir Očko.

Ovogodišnji salon tematski se širi kroz suradnju s indijskim veleposlanstvom u povodu obilježavanja 75 godina indijske neovisnosti popratnim programom u Dvorani Gorgona MSU Zagreb te Centru za ženske studije, a otvorenju je nazočio i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Raj Srivastav.

U sklopu Salona u petak će ispred Doma HDLU-a biti predstavljen "30 prizora za 30 godina" udruge Domino, koji uključuje niz performansa u okolici Meštrovićevog paviljona. U suradnji s udrugom Domino rekreirat će se kultni performansi, instalacije i happeninzi, realizirani u periodu od osamostaljenja Hrvatske, nastavljajući se na istraživanje povijesti političkog performansa.

Zagrebački salon jedna je od najstarijih kolektivnih hrvatskih izložbi recentnog vizualnog izričaja, a utemeljila ga je 1965. godine Skupštine grada Zagreba.

Ove godine Salon je dio umjetničke platforme Artupunktura Turističke zajednice grada Zagreba čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju.