tužna vijest

Preminuo je Radko Polič Rac, slovenska glumačka legenda

15.09.2022 u 18:11

Bionic
Reading

Preminuo je kazališni i filmski glumac Radko Polič - Rac, a tužnu vijest izvijestilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije

Kazališni i filmski glumac Radko Polič - Rac preminuo je u 80. godini života. Rođen za vrijeme Drugog svjetskog rata u Črnomlju. Diplomirao je na katedri drama i umjetnički govor na AGRFT-u 1965. godine.

Ostavio je neizbrisiv trag u kazalištu. Popis njegovih uloga, po kojima će ga publika i slušatelji pamtiti doista je zavidan. Tijekom bogate karijere dugoj gotovo četiri desetljeća stvorio blizu stotinu kazališnih i pedesetak filmskih vlogova. Većinu svojih dramskih vlogova stvorio je u slovenskim kazalištima od Trsta i Nove Gorice preko svih profesionalnih pozornica Ljubljane do Celja i Maribora.

Rac je također bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji, tako i u zemljama bivše Jugoslavije.

Dobitnik je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MES okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sarajevo je uvijek zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Najširoj publici poznat je po ulozi kapetana Ditriha iz 'Balkan Exspressa'.

  • +2
Radko Polič Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX