SUDIONICI IZ 8 ZEMALJA

Otvoreni 38. Zagrebački književni razgovori

05.10.2017 u 22:10

Bionic
Reading

Ovogodišnji 38. Zagrebački književni razgovori na temu 'Hrvatska književnost u europskom kontekstu' otvoreni su u četvrtak navečer u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu

Zagrebačke književne razgovore, koji se održavaju od 5. do 8. listopada, otvorio je predsjednik DHK Đuro Vidmarović, koji je istaknuo kako hrvatska književnost od svojih početaka sudjeluje u svim europskim književnim procesima.

'Književnost je čuvala etničku samobitnost u hrvatskom jeziku', rekao je Vidmarović dodavši kako 'kroz ZKR sagledavamo sebe od početaka u europskom kontekstu'.

U okviru središnje teme razmatrat će se dijakronijski i kontekstualni aspekti formiranja i procvata hrvatske književnosti od srednjega vijeka do danas; hrvatski jezik i hrvatske knjige na europskim školama, učilištima, u knjižnicama i nakladama nekoć i danas; prepoznavanje istaknutih autora i kritička recepcija djelā te tematskih i oblikovno-stilskih posebnosti hrvatske umjetničke književnosti tijekom 20. i na početku 21. stoljeća.

Sudionici ovogodišnjih razgovora dolaze iz Njemačke, Francuske, Norveške, Španjolske, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a ZKR organizira Društvo hrvatskih književnika.

Tijekom višegodišnje tradicije razgovori su ugostili više od 1000 književnika, prevoditelja, lingvista, književnih kritičara i kulturologa koji su održali predavanja na različite teme.