U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Otvorena izložba 'Rat' Ede Murtića

28.02.2010 u 15:08

Bionic
Reading

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je danas izložba pod nazivom "Rat", vodećeg hrvatskog slikara druge polovice 20. stoljeća Ede Murtića (1921.-2005.).

Među velikim brojem posjetitelja, kulturnih i javnih djelatnika te predstavnika hrvatskih vlasti, otvorenju su nazočni bili i predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Autor koncepcije izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, istaknuo je kako se izložba tematski i formalno nastavlja na veliku prezentaciju Murtićeve ostavštine u sarajevskoj Vijećnici 2008. godine. Dok je sarajevska izložba sadržavala i izbor ulja na platnu velikih dimenzija, postav u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu predstavlja isključivo Murtićev crtački opus.

Publici se po prvi put na jednom mjestu prikazuju ciklusi nadahnuti ratnim stradanjima tijekom druge polovice 20. stoljeća, koje je Murtić nedovoljno eksponirao, a nakon 1984. godine sve intenzivnije stvarao.

Izložba pruža uvid u Murićevo grafičko majstorstvo kojim nadilazi uvriježene podjele na apstraktnu i figurativnu umjetnost, ocijenio je Franceschi. Uz Murtićevu imaginariju destrukcije posebno se izdvajaju jezgrovite koncentracije na motiv kostura iz ciklusa Kadavera (1995.-2000.).

Slikar Edo Murtić doživio je dva rata koja su iza sebe ostavila razaranja, ubijanja, pustoš i tjeskobu, a njegove vizije iz 80-tih ubrzo su se pretvorile u realnost 90-tih godina, naglasio je Franceschi.

Izloženo je 350 crteža i gvaševa koji su podijeljeni u 12 ratnih ciklusa. Ono što je najistaknutije na izložbi je cjelina "city lights", stravični crteži koji su uvećani pod svjetlom kako bi što bolje prikazali sva ljudska stradanja, odnosno rat, i sve ono što rat nosi sa sobom.

Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić, istaknuvši kako je likovni umjetnik Edo Murtić obilježio hrvatsku i europsku umjetnost druge polovice 20. stoljeća te zacrtao početke 21. stoljeća.

Umjetnik je proživio strahote 2. svjetskog rata. Ratne tjeskobe promišljao je sve do smrti što svjedoči i ova izložba a svojim impresivnim opusom otvarao je prostore za sebe i svoje kolege, rekao je ministar Biškupić.

Nazočnima se obratio i predsjednik Josipović, istaknuvši kako je Murtić velikan hrvatske i europske likovne umjetnosti te je često surađivao s drugim umjetnicima što se vidi i po broju onih koji su danas okupljeni na izložbi. Murtić je proživio dva rata i uvijek slao poruku protiv rata i protiv mržnje, kazao je Josipović, ocjenivši kako je Murtić nezaobilazna veličina hrvatske umjetnosti s iznimnim likovnim opusom.

Predsjednik Josipović pozdravio je inicijativu osnutka Fundacije Murtić, kroz koju će njegova umjetnost postati dostupna za buduće generacije. Fundacija će dati i svoj doprinos u izgradnji nacionalnog identiteta, dodao je.

Premijerka Jadranka Kosor novinarima je izjavila kako je Edo Murtić našao pravi način kako bi se izrazio o ratu.

Rat je ono najstrašnije što se može dogoditi svakom čovjeku tijekom njegova života. Murtić je to na najbolji način pokazao, njegova svaka slika odnosno izloženi primjerak govore o stradanju čovjeka, o onom što umjetnik ne samo vidi, nego i osjeća. Ova je izložba najbolji antiratni krik, poziv na mir, na međusobno poštovanje i uvažavanje, istaknula je premijerka Kosor, zahvalivši realizatorima izložbe i obitelji Murtić na ovom iznimnom događaju.

Murtićeva izložba "Rat" ostat će otvorena u Umjetničkom paviljonu do 11. travnja.

Prema najavi organizatora dio ove izložbe bit će koncem godine izložen u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, kao svojevrsni predložak za donaciju Fundacije Murtić MSU.