'ŠTO ČITAŠ?'

Otvoren Prvi hrvatski festival knjiga

18.05.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Akrobatsko-glumačkim performansom u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore otvoren je Prvi hrvatski festival knjiga u sklopu kojega će se od 18. do 27. svibnja u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu održati osamdesetak predstavljanja knjiga i razgovora u kojima će pisci i osobe iz hrvatskoga javnog života otkriti zašto vole čitati i koje su im knjige važne.

Performansom otvorenja u režiji Krešimira Dolenčića, čitanjem ulomaka iz knjiga koje će se predstaviti na festivalu i akrobacijama u zraku, najavljena je ovogodišnja tema festivala - 'Što čitaš?' kojom se nastoji osnažiti kultura čitanja, podsjetiti i potaknuti na užitak čitanja, pokazati koliko snažno knjige žive uz nas i koliko su nam važni svjetovi koje stvaraju.

Direktor tog festivala Zoran Šimić rekao je da se njime želi promijeniti sadašnje raspoloženje kad se govori o knjigama, nastalo kao posljedica nedavnih anketa koje su pokazale slabe čitalačke navike Hrvata i slab interes za knjige. 'Želimo preokrenuti sve ono što je rečeno, da se u Hrvatskoj sve manje čita', istaknuo je.

Festival je nastavak Zagrebačkog sajma knjiga, koji se proteklih osam godina održavao u Profilu, a koji je prošle godine imao između pedeset i sto tisuća posjetitelja. Riječ je o prvom projektu tvrtke Profil Mozaik, koja je nastala nedavnim ujedinjenjem Profila i Mozaika u maloprodajni lanac s 29 zajedničkih knjižara.

Kao glavna festivalska zvijezda najavljen je američki autor bestselera, provokativni politički i gospodarski analitičar William Engdahl, koji će u subotu predstaviti knjigu 'Mitovi, laži i ratovi za naftu'.

U toj knjizi opisuje kako je izmišljen mit o ograničenosti zaliha nafte i kakva je bila njegova uloga u dvama svjetskim ratovima i mnogim međunarodnim sukobima, od Hladnog rata do regionalnih ratova u Africi i na Bliskom istoku koje je poticala angloamerička elita.

Predstavit će se i knjige 'Praško groblje' Umberta Eca, 'Moja antologija hrvatske ljubavne poezije' Branislava Glumca, 'Grimalda' Edija Matića i 'Asasin ili Latica u nevolji' Hrvoja Hitreca.

Na pitanje 'Što čitaš?' sudionici festivala odgovarat će u razgovorima na razne teme iz književnosti. O tijelu će govoriti Slavenka Drakulić, Zoran Ferić i Mima Simić, o ljubavi Mani Gotovac, Arsen Dedić, Igor Mandić i Nevena Rendelli, o braku Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger i Željko Subotić, a o hrani Veljko Barbieri, Lejla Kažinić-Kreho, Igor Mandić i Siniša Švec.

Razgovarat će se i o SF-u, poduzetništvu, knjigama za djecu te putopisima i stripovima.

Vizual Prvoga hrvatskog festival knjiga nadahnut je performasom 'Čitajte Majakovskog' Vlade Marteka, izvedenim prije trideset godina, koji će umjetnik ponoviti na tom festivalu.

U Splitu, Rijeci i Osijeku održat će se po desetak programa, a najavljeni su i popusti na knjige od dvadeset do sedamdeset posto.