Desinić

Otvoren je 21. Tabor Film Festival

07.07.2023 u 19:40

Bionic
Reading

U četvrtak je otvoreno 21. izdanje Tabor Film Festivala. Otvorenje Festivala obilježeno je prikladnim izložbenim i glazbenim programom

Na ugodne zvuke akustične gitare poznatog riječkog glazbenika Brune Mičetića nadovezala se izložba o legendama dvora Veliki Tabor u svijetu filma čiji su autori osnovnoškolci Krapinsko-zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Izložbu, ali i sam 21. Tabor Film Festival otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, stoji u priopćenju.

Posjetitelje su pozdravili i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, selektor Tabor film festivala Ivan Ramljak i voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman.

Među gostima bili su i zamjenica Krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin, ravnateljica OŠ 'Đure Prejca' Desinić Anica Karažija, direktorica Turističke zajednice Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Uoči prikazivanja filmova prve skupine međunarodne konkurencije, prisutni su imali priliku uživati u koncertu Hollywood Film Music Quarteta te kratkom predstavljanju filmova prošlogodišnjih pobjednika Festivala te ovogodišnjih članova žirija: Šimuna Šituma i Kitha Deligera.

Na večerašnjem su programu filmovi druge skupine međunarodne konkurencije pod skupnim nazivom 'Sigurno mjesto'. Prva skupina filmova iz domaće konkurencije 'Životinjske priče' prikazivat će se od 19 sati, a nakon pauze tijekom koje će prisutne zabavljati Kvartet Gubec, od 22:30 slijede projekcije filmova iz treće skupine međunarodnog repertoara pod nazivom 'Vrli novi svijet'.

Skupina filmova Sigurno mjesto orijentirana je na opasnosti koje dolaze iz prirodnih katastrofa, ne isključujući pritom zdravstvene tegobe i unutarnje nemire koji čovjekovu egzistenciju odvode u nesigurnost i nepredvidivost života, a gledat ćemo ih od 17 sati.

Bezimeni čovjek više ne uspijeva nabrojati dalje od šest, a slijed tragikomičnih trenutaka i čudnih susreta postavlja pitanje izmiče li mu svijet. Prilagođeno poznatom djelu avangardnog pjesnika Daniila Kharmsa, Incidenti švicarskog redateljskog para Mische Hedinger i Michela Flück govore o potrazi za smislom. U režiji Lori Felker, nastala je američka fikcija Pacijent koja se isprepliće sa stvarnošću, dok se privatno i izvedeno preklapaju u rutinskom, ali emotivnom danu u medicinskom centru. Ne mogu si pomoći fikcijski je film latvijske redateljice Anne Ansone koji prati prodavačicu sladoleda Estere koja sluša i oponaša razgovore, a zaglavljena u pozitivnoj samoverbalizaciji, ponavlja ih dok im ne povjeruje. Neočekivano uzbudljivo iskustvo donosi indonezijsko ostvarenje Angguna Priambodo Evakuacija mame Emole, a govori o muškarcu kojem je dopušteno izaći iz pritvora kako bi evakuirao majku zarobljenu u selu kojemu prijeti tsunami. Američki animirani film Odmor u režiji Yifana Jianga i Jamesa J.A. Mercera apsurdna je bajka o naravi prirode koja prati studenta kojeg su zadesile nevolje uslijed vulkanske erupcije.

Animirani, eksperimentalni te igrani filmovi koji pripadaju skupini Životinjske priče orijentirani su na motive i prisustvo životinja koje nijemo sudjeluju u svakidašnjim čovjekovim aktivnostima, nerijetko kao izvor utjehe ili ohrabrenja, a ponekad i poput znatiželjnih voajera s grane ili iz grmlja. Naglašavajući povremenu 'životinjsku' narav u ljudima i njihovim ponašanjima, kao i pitomost kućnih ljubimaca koji lako postaju najbolji čovjekov prijatelj, filmovi ove skupine sugeriraju na blisku povezanost i pretakanja između ljudskog civiliziranog i životinjskog divljeg svijeta.

Filmovi iz skupine Životinjske priče prikazat će se od 19 sati. Ne propustite potresan eksperimentalni film Igora Grubića Ingresso Animali Vivi koji govori o životinji koja je preživjela pokretnu traku talijanske mesne industrije, a pobuđuje snažnu empatiju za prava životinja. Nadalje, animirani film Eeva redatelja Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak govori o kišnom sprovodu podsjećajući na prolaznost života s kojim odlaze i neispunjeni snovi, a sve uz nekoliko bezbrižnih svjedoka djetlića na grani. Eksperimentalna bilješka o budućnosti Davora Sanvincentija Mjesta koja ćemo disati pobudit će sva vaša osjetila i usmjeriti ih ka imaginaciji izazvanoj vječnim vrtlozima čovjekovih nemira u čijem su središtu uvijek pitanja slobode i odgovornosti.

Za one sklonije adrenalinu, animirani film 11 Vuka Jevremovića omogućit će vam da vizualizirate misaone procese koji se zbivaju u glavi netom prije izvođenja nogometnog jedanaesterca, dok će oni koji se vode izrekom 'tko ne voli životinje, ne voli ni ljude' uživati u igranom filmu Zof Rina Barbira koji potvrđuje da je pas zaista čovjekov najbolji prijatelj te da se čvrstina tog odnosa reflektira i na one s ljudima. U informacijskom društvo koje nas sve snažnije uvjerava da je pasivnost logičan izbor, animirani film Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda Sjeti se kako sam jahala bijelog konja dokazuje suprotno – naime, važno je pobjeći od stagnacije i okusiti puninu življenja. Nastavno na problem pasivnosti, posljednji u ovoj kategoriji igrani je film Josipa Lukića i Klare Šovagović Nije zima za komarce, a govori o 33-godišnjem Karlu

Od 22:30, na rasporedu je treća skupina filmova međunarodne konkurencije pod nazivom Vrli novi svijet, a fokus sljedećih filmskih naslova je na budućnosti, njezinim mogućnostima i civilizacijskom napretku uz ponešto suočavanja sa neizbježnim životnim nepoznanicama.

Američki dokumentarni film Alfa kraljevi u režiji Faye Tsakas i Enriquea Pedraza Botero istražuje dihotomiju između alfa-muškaraca koji zarađuju na mreži i njihovih privatnih ja, oslanjajući se na teme želje, muškosti, seksualnosti, moći i izvedbe. U trenutnoj društveno-političkoj klimi u kojoj se američki san čini nevjerojatnim, subjekti filma bore se s neizvjesnošću o budućnosti, svom mjestu u društvu i vrijednosti svog virtualnog rada. E6-D7 belgijska je znanstveno-fantastična drama u režiji Eno Swinnen o usamljenom stroju koji pronalazi neku vrstu ljubavi u svom naprednom android nasljedniku, no može li podnijeti ljubav prema nekome tko ga čini zastarjelim? Čileanska fikcija Valerie Hofmann AliEN0089 dobitnik je Short Film Special Jury Award na ovogodišnjem Sundanceu, a govori o igračici koja prenosi video svjedočanstva kako bi osudila uznemiravanje koje trpi u video igrici, dok joj stranac ulazi u dom i hakira računalo, brišući granice između stvarnog i virtualnog svijeta. Mali odmak od tehnologije čini finski dokumentarni film Zbogom riječi Laure Rantanen, a priča o knjigama, cikličnosti i prihvaćanju smrti. Mjuzikl o ex-yu gastarbajterima Yugotransport – svi smo mi u istom autobusu njemačka je fikcija Borisa Hadžija, a u jednoj od uloga našao se i Siniša Labrović.