SPLIT DIŠE ZA FILM

Otvoren Festival mediteranskog filma, donosi i hrvatsku premijeru filma Nebojše Slijepčevića

14.06.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Otvoren je Festival mediteranskog filma Split na kojem će do 22. lipnja na četiri gradske lokacije u šest programa biti prikazano 107 filmova iz 41 zemlje.

Umjetnički direktor festivala Alen Munitić rekao je na otvaranju da njega osobno kao i ostatak ekipe najviše veseli što je publika prepoznala ono što rade godinama i što su kina uvijek popunjena koliko god festival raste u brojci filmova i lokacija.

"To je ono što nas čini i jednim od najposjećenijih i najšarmantnijih festivala u regiji", rekao je Munitić, upitavši gdje drugdje ljudi sjede na podu da bi gledali nezavisne filmove.

Bliži im se, dodao je punoljetni festival pa se više posvećuju odgoju nove publike, ne samo kroz programe za djecu već i kroz ciljani pristup mladima.

Ovogodišnji festival će u svom rekordnom izdanju do 22. lipnja donijeti 107 filmova iz 41 zemlje u šest različitih programa, koji će se prikazivati na četiri lokacije.

Publika će osim u Ljetnom kinu Bačvice moći uživati u filmovima i na Tvrđavi Gripe, Kinoteci Zlatna vrata, te u kinu Portaula. Uz brojne filmove od kojih će neki biti premijerno prikazani na raspolaganju će im biti radionice, predavanja, izložbe, kao i razne zabave.

Svoje filmove osobno publici, uz domaće, predstavit će i inozemni redatelji.

  • +20
Otvorenje Festivala mediteranskog filma Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Među njima su Omar Hilal (Egipat), Miguel Faus (Španjolska), Enrico Maria Artale (Italija), Julia Niemann i Daniel Hoesl (Austrija), Alexis Koukias (Grčka), Dragan Jovičević (Srbija), te Ardit Sadiku i Erenik Beqirie (Albanija).

Nakon osvajanja Zlatne palme kratki film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića svoju će hrvatsku premijeru imati 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice.

Splitska publika prva u Hrvatskoj pogledat će film Moj muž idiot redatelja Luke Galešića s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama, ali i More među nama redatelja Luna Sevnika s Leonom Lučevim u naslovnoj ulozi.

U dugometražnim programima su filmovi zapaženi na najvažnijim smotrama na svijetu, od Cannesa i Berlina, do Sundancea i Venecije.

Svoje treće open air kino, FMFS seli u susjedstvo spomenika Grguru Ninskom, gdje će na zelenoj površini biti postavljeno privremeno Kino Portaula, kako taj dio zovu stanovnici Geta, a besplatno će se prikazivati filmovi partnerskih festivala, navode organizatori.

Osmišljen je i poseban dio programa za najmlađe kako bi ih od rane dobi upoznali s kvalitetnom domaćom i europskom produkcijom, poručuju iz Festivala mediteranskog filma Split.