11. I 13. TRAVNJA

Osvojite ulaznice za Puccinijevu 'Toscu' u zagrebačkoj Operi

31.03.2023 u 11:33

Bionic
Reading

'Tosca' Giacoma Puccinija, jedna od najizvođenijih opera na svijetu, vraća se na scenu zagrebačke Opere! S velikim zadovoljstvom najavljujemo nove izvedbe 'Tosce', u impresivnoj produkciji koja je osvojila svjetske operne pozornice

U travnju nastavljamo opernu sezonu uz Puccinija - jednom od njegovih najpoznatijih opera - 'Toscom', s našim solistima koje će uz Zbor i Orkestar voditi naš počasni šef dirigent Pier Giorgio Morandi.

U naslovnoj ulozi Florije Tosce u ovoj sezoni nastupit će po prvi puta u karijeri naše sjajne sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Lana Kos, uz nacionalnu prvakinju iz Rijeke Kristinu Kolar. Romantičnog, sladoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossija tumačit će gost Carlo Ventre te Stjepan Franetović dok će vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiju tumačiti Stefano Meo i Davor Radić.

RADNJA

Libreto 'Tosce' temeljen je na priči o talijanskoj pjevačici Floriji Tosci, koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije.

Ova je proslavljena operna pjevačica bila zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu, obećavši ga poštediti smrtne kazne ako Tosca pristane na noć s barunom.

O AUTORU

Giacomo Puccini jedan je od najviše izvođenih opernih skladatelja na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Melodrama koju je napisao Victorien Sardou, Pucciniju je poslužila kao predložak za jednu od njegovih najpoznatijih opera - 'Toscu'.

Od prve premijere 'Tosce' u Operi zagrebačkoga HNK proteklo je više od sto godina, a u skoro pet stotina izvedbi u osam različitih produkcija, sudjelovali su najznačajniji hrvatski operni umjetnici i velika gostujuća imena.

Čitateljima tportala darujemo ulaznice za Puccinijevu 'Toscu' u Operi zagrebačkoga HNK (1x2 ulaznice za 11.4. i 1x2 ulaznice za 13.4.), a dobitnici su Natalija Marija Magdić i Anica Rogulja.