NOVA ISTRAŽIVAČKA PLATFORMA

Osnovan regionalni centar za umjetnost, kulturu i nove medije

08.01.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu nedavno je osnovan novi regionalni centar kao nekomercijalna udruga za znanost, kulturu i obrazovanje. Njegov je rad usmjeren jačanju komunikacije, suradnje i razmjene među regionalnim povjesničarima, teoretičarima i kritičarima umjetnosti, kulture i ostalih humanističkih disciplina

Namjera je Centra poticanje istraživačkih, obrazovnih i izdavačkih projekata koji bi, u suradnji sa srodnim istraživačkim, obrazovnim i kulturnim institucijama, nevladinim organizacijama i privatnim fondacijama, a uz pomoć EU fondova, doprinijeli većoj vidljivosti povijesti umjetnosti, kulturalnih studija, studija vizualne kulture i drugih humanističkih disciplina jugoistočne Europe unutar europske akademske zajednice.

'Historijske, političke i ekonomske okolnosti tijekom protekla dva desetljeća snažno su utjecale na kvalitetu i intenzitet komunikacije među znanstvenicima i kulturnim radnicima jugoistočne Europe, narušavajući već uhodane modele znanstvene razmjene te rezultirajući svojevrsnom izolacijom i zatvaranjem u okvire nacionalnih kultura. Usprkos mnoštvu problema od zajedničkoga interesa, broj zajedničkih, suradničkih projekata unutar regije vrlo je skroman. Moglo bi se ustvrditi kako smo puno bolje informirani o zbivanjima na zapadnoeuropskoj i američkoj akademskoj sceni, negoli o radu kolega u našem najbližem susjedstvu.

Analizom situacije u Hrvatskoj, uočili smo veliko zanimanje znanstvene zajednice i šire javnosti za suvremene umjetničke i kulturne fenomene, kao i za drugačija objašnjenja umjetnosti i kulture ranijih razdoblja. Uvjereni kako je takva, nova objašnjenja vrlo teško dati ukoliko predmetu naših proučavanja ne pristupimo iz perspektive kulturalnih i historijskih iskustava što ih dijelimo s našim susjedima, zaključili smo da je opravdano i nužno osnovati organizaciju, koja će nam poslužiti kao platforma za pokretanje interdisciplinarnog, interkulturalnoga dijaloga sa znanstvenicima iz ostalih zemalja regije', opisano je na njihovoj službenoj stranici.

Regionalnim Centrom za umjetnost, kulturu i nove medije upravlja Vijeće sastavljeno od istraživača Instituta. To su Ljiljana Kolešnik, Mirjana Braun, Petar Prelog, Sandra Križić Roban i Irena Kraševac.

Radu Centra pomoći će i ustrojavanje međunarodnog Regionalnog stručnog savjeta, koji će činiti stručnjaci iz zemalja regije. Osim savjetodavne funkcije, članovi Savjeta odobravaju program rada Centra, promoviraju ga u svojoj sredini, te jačaju komunikaciju između lokalne akademske zajednice i ostalih znanstvenika iz regije.