ZAGREBAČKI SAJAM KNJIGA

Orlić, Hadžić i Međurečan u Profilu

14.05.2009 u 08:16

Bionic
Reading

Drugog dana 6. Zagrebačkog sajma knjiga na rasporedu su čak tri promocije; Fadil Hadžić predstavit će roman 'Bilmez', Drago Orlić svoje djelo 'Štorice od štrig i štriguni', a dan će zatvoriti promocija knjige 'Prodajem odličja, prvi vlasnik' autora Roberta Međurečana

U knjižari Profil Megastore 14. svibnja u 12 sati bit će predstavljen roman 'Bilmez' autora FadilaHadžića. Uz autora će govoriti i Ervin Jahić, pjesnik, kritičar i urednik.
'Bilmez' donosi priču o infantilnom, a na trenutke i ridikuloznom svijetu glavnog protagonista, prije svega naivnog poštenjačine. Bosanac sa zagrebačkom adresom, tek 'iz druge ruke' postaje drag i osvaja čitatelja. Njegovi solilokviji i komentari te mreža socijalnih zavrzlama u kojim se stalno zapetljava, otkrivaju nam slabašna subjekta groteskne egzistencije. Fadil Hadžić , filmski redatelj i scenarist, dramski pisac, komediograf, putopisac, vrsni novinar i feljtonist rođen je 23. travnja 1922. u Bileći u Bosni i Hercegovini. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je preko 50 kazališnih komedija, urednik lista Kerempuh, redatelj i scenarist, osnivač zagrebačkih kazališta Kerempuh, Komedija i Vidra, nezaobilazna je ličnost kulturnog svijeta Zagreba i Hrvatske druge polovice 20. stoljeća.

Odmah po predstavljanju 'Bilmeza', na redu je Drago Orlić i djelo 'Štorice od štrig i štriguni' u 13 sati. Za istarsku usmenu pučku baštinu karakteristična su bića poput štriga i štriguna, macvalića, vragova i zmajeva i slična u koja nitko ne priznaje da u njih vjeruje, ali mnogi će reći da nečega tu ipak ima. Poznati istarski pjesnik, pisac i novinar Drago Orlić prije tridesetak godina prikupio je širom Istre priče o nadnaravnim bićima i praznovjericama, i to baš u vrijeme kada su već mnoge počele tonuti u zaborav. Orlić je rođen 1948. u selu Mandelići u južnoj Istri. Objavio je deset zbirki pjesama i s Danijelom Načinovićem prepjevao biblijsku 'Pjesmu nad pjesmama' na istro-čakavski u knjizi 'Kanat vrhu svih kanti'. Autor je monografije 'Srdačno vaš Poreč' i šest knjiga satira 'Lipi moji', u kojima su sabrane humoristične kolumne iz priloga Glasa Istre 'La Kost'.

U 20 sati bit će predstavljena knjiga 'Prodajem odličja, prvi vlasnik' autora RobertaMeđurečana, jednog od finalista Tportalove nagrade roman@tportal.hr.

Knjiga donosi priču o maniji prodavanja odličja. Buvljaci, gradske tržnice, oglasnici, internetske aukcijske stranice, sve je prepuno oglasa poput 'Prodajem odličja, malo nošena, prvi vlasnik.' Mnogi se sa zebnjom pitaju što je uzrok tom fenomenu. Većina smatra daje riječ o apatiji branitelja zbog degradacije Domovinskog rata.

Međurečanov roman odlikuje rijetka vještina (filmskog) kadriranja i logika pripovijedanja u kojoj je uspostavljena gradacija trauma na svakoj od etapa puta glavnog junaka. Doista je riječ o iznimno dobro i odmjereno napisanom prvijencu koji gotovo nema klasičnih dječjih boljki, rekla je o djelu Jagna Pogačnik.

Tridesetdevetogodišnji Robert Međurečan svoj prvijenac 'Prodajem odličja, prvi vlasnik' napisao je djelomice iz svojih, djelomice iz tuđih ratnih iskustava. Trenutačno piše drugi roman koji bi trebao biti izdan tijekom iduće godine. Živi u Novom Zagrebu i redovito se nalazi s Dečkima koji su još živi.