RETROSPEKTIVA U MIMARI

Opus poljskog slikara Kirszenbauma prvi se put predstavlja u Hrvatskoj

07.12.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Retrospekiva Jechezkiela Davida Kirszenbauma prvi će put u Hrvatskoj predstaviti umjetnost ovoga slikara, a pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 12. prosinca do 3. veljače u Muzeju Mimara u Zagrebu. Uz više od 60 djela, ulja na platnu, akvarela i crteža, izložba će pokazati i arhivski materijal, pisma, novinske isječke i slično, te tako posjetiteljima približiti i životni put autora određen teškim i tragičnim zbivanjima koje su mu odredile i sam umjetnički izričaj.

Jechezkiel David Kirszenbaum rođen je u poljskom Staszówu 1900., a studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Ranih 1930-ih odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u galeriji Der Sturm upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma.

Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina pod nadimkom 'Duvdivan'. Dolaskom nacista na vlast odlazi u Pariz gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istovremeno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog Zavjeta. Živih boja, snažnih poteza, on u svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva ali i toplinu prepuštanja snatrenju i intimističkim proživljajima.

Jechezkiel David Kirszenbaum Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amos Diament

U tom periodu umjetnik se predstavlja u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. zatvaraju ga u radne logore na jugu Francuske. Kroz ratne godine ostao je bez obitelji, koja je stradala u koncentracijskim logorima, a djela pohranjena u pariškom studiju su mu uništena. Poslije rata, osim u Parizu, stvara i u Brazilu i Maroku.

Mnogi drže kako je Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je svoj put otpočeo u Rusiji i proširio se Poljskom, a pripadali su joj Marc Chagall, El Lissitzky i drugi, navodi se u najavi izložbe Kirszenbauma čiji se radovi nalaze u brojnim galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Umro je u Parizu 1954.