KOMEMORACIJA

Oproštaj od velikoga glumca Slavka Šestaka u riječkome HNK

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2017 10:12
  • Objavljeno 14.09.2017 u 10:11
Slavko Šestak

Slavko Šestak

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Ivana pl. Zajca

Na komemoraciji u HNK Ivana pl. Zajca od velikoga riječkoga glumca Slavka Šestaka 13. rujna oprostili su se predstavnici HNK, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te kolege glumci, koji su istaknuli njegovo značenje za riječko i hrvatsko glumište

Intendant HNK Marin Blažević rekao je kako je Slavko Šestak životom pokazivao da kazalište nije samo drama, opera, ples i balet, nego i mjesto gdje se pokušava promišljati o vremenu u kojemu živimo i o društvu u kojemu jesmo. Istaknuo je da je Šestak pokazivao istinski interes za sve žanrove, perspektivu i stajališta koje kazalište zastupa.

'Kazalište nije izašlo iz njega kad je prestao aktivno glumiti, nego je dolazio i dalje redovito na sve premijere i sudjelovao u životu kazališta', istaknuo je.

'Nakon premijera bilo mi je važno čuti od njega što misli o izvedenome, ili tek pročitati u njegovom ponašanju kako ga se dojmilo', dodao je Blažević.

Slavko Šestak na sceni

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Ivan pl. Zajc

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Šestak uvijek unosio cijeloga sebe, kao cjelovitu osobu, u glumačke izvedbe. Njegov odlazak veliki je gubitak za Rijeku, ali i za cijelo hrvatsko glumište, rekao je, dodajući da je Šestak bio dobitnik godišnje Nagrade grada Rijeke za ulogu u predstavi 'Zvijezde su vječne' te Nagrade grada Rijeke za životno djelo.

Glumica riječkoga HNK Olivera Baljak prisjetila se Šestakova stvaralaštva u kazalištu te je istaknula da se studiozno pripremao za svaki lik želeći se dokazati kao da mu je svaka uloga prva. Podsjetila je da je bio spreman pomoći mladim glumcima i dati im bitnu potporu i pohvalu kad to zasluže.

Od Šestaka su se oprostili i predstavnik Primorsko-goranske županije Goran Petrc, ravnateljica Hrvatske drame riječkoga HNK Jelena Kovačić i Elvia Nacinovich u ime Talijanske drame.

Glumac Slavko Šestak, dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, umro je 7. rujna u 88. godini. Rodio se 1929. u Karlovcu, gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu, nakon čega je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi je glumački nastup ostvario u rodnome gradu, a prvi profesionalni angažman u splitskome Narodnom kazalištu u sezoni 1950./1951. U riječko Narodno kazalište 'Ivan Zajc', kojemu ostaje vjeran do kraja, prelazi 1953. godine.

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima se, uz nagrade grada Rijeke, ističu Nagrada Vladimira Nazora za ulogu gradonačelnika u Gogoljevu 'Revizoru', nagrada Revije musicala za ulogu profesora Higginsa u 'My Fair Lady' i nagrada na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskome Brodu za Gervaisova Celestina u 'Duhima'. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!