KAZNENA PRIJAVA

Operna prvakinja iz zagrebačkog HNK: Nitko me nije obavijestio da sam 25 minuta bila u kontaktu s oboljelim na pozornici

24.11.2020 u 18:27

Bionic
Reading

Zbog sumnji da je prekršila važeće epidemiološke mjere, te navoda o zataškavanju slučajeva koronavirusa, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč

Detalje o tom sučaju je u Studiju 4 HRT-a iznijela operna prvakinja zagrebačkog HNK-a Cecilija Car Hrgović koja je ustvrdila je da je nakon mnogobrojnih apela djelatnika da istinom i dokazima informiraju javnost o stanju u HNK-u glavni tajnik HSDK-a Domagoj Rebić našao elemente za kaznenu prijavu. -

'Sad je na Državnom odvjetništvu da utvrdi jesu li te sumnje opravdane da se podigne optužnica', napomenula je Car Hrgović, dok se o navodima Uprava kazališta oglasila priopćenjem jer je intendantica Vrgoč odbila poziv da sudjeluje u emisiji.

HNK odbacuje optužbe: To je zlonamjerni pokušaj opstrukcije rada

Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odbacila je optužbe dijela zaposlenika da se u tome teatru ne provode propisane epidemiološke mjere, ocijenivši iste zlonamjernim pokušajem opstrukcije rada kazališta i nepotrebnog stvaranja panike kod publike. U priopćenju objavljenom u povodu medijskih napisa nakon anonimnog pisma ističe se kako su od službenog proglašenja pandemije do danas poduzete sve predviđene mjere sprječavanja širenja bolesti.

'Brojka od 14 pozitivnih djelatnika od 503 koliko je zaposleno u HNK ni po čemu nije indikator za stvaranje dojma o HNK-u kao opasnom izvoru zaraze', poručuju iz HNK-a Zagreb.

Odlukom od 16. ožujka osnovan je Krizni stožer koji je na svakodnevnim sastancima promptno reagirao na sve odluke nacionalnog stožera i pratio razvoj situacije. Nakon lockdowna, kazalište je u svibnju ponovno otvoreno za gledatelje, slijedeći sve aktualne epidemiološke preporuke Stožera koje su se striktno provodile za djelatnike HNK i publiku, poručuju iz Uprave kazališta.

Sindikat: Uprava filtrira i modificira informacije

Podsjetimo, djelatnici Opere HNK u Zagrebu uputili su prošli tjedan anonimno pismo medijima u kojemu tvrde da je Uprava te kazališne kuće prekršila važeće propise vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji. Upravu optužuju da je izbjegla zaštititi djelatnike, te ih svjesno izložila riziku tako što je još krajem listopada "odbila obavijestiti ansamble o statistu zaraženom" Covidom 19, a koji je sudjelovao u predstavi.

  • +2
Provođenje epidemioloških mjera u zagrebačkom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Uprava nije pravovremeno reagirala, nije obavijestila sve sudionike u predstavi. Obavijestila je samo dvoje solista, koji su imali najmanje kontakta s oboljelim, a mene koja sam iste večeri i sudjelovala u toj predstavi i bila više od 25 minuta u kontaktu s oboljelim, nije nitko obavijestio', rekla je Car Hrgović.

Nakon što je saznala za spornu situaciju, Car Hrgović je bila u samoizolaciji 10 dana. Također tvrde da Uprava filtrira i modificira informacije nadležnog epidemiologa, te da su prisiljeni raditi u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje.