GLAZBENA BAŠTINA

Opera 'Ljubav i zloba' prvi put objavljena na nosaču zvuka

  • Autor: Hina/V.I.
  • Zadnja izmjena 17.01.2017 11:37
  • Objavljeno 17.01.2017 u 11:37
Mladen Tarbuk i Evelin Novak

Mladen Tarbuk i Evelin Novak

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi put u povijesti hrvatski operni prvijenac 'Ljubav i zloba' Vatroslava Lisinskoga objavljen je na nosaču zvuka, izvijestila je Hrvatska radiotelevizija (HRT) koja je objavila to izdanje

Slavna opera objavljena je u studijski snimljenoj izvedbi iz srpnja 2015. u kojoj su sudjelovali Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Vokalni solisti bili su Evelin Novak, Leon Košavić, Domagoj Dorotić i Giorgio Surian, a u manjim ulogama Mario Bokun i Stefano Surian.

Opsežan redaktorski rad na pripremi partiture koja tek čeka svoje izdanje obavio je Mladen Tarbuk, ujedno i dirigent toga projekta od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu. 

'Izvedba snimljena i objavljena na nosaču zvuka Hrvatske radiotelevizije, prema notnome materijalu koji je uredio Mladen Tarbuk, omogućuje današnjoj publici da čuje operu 'Ljubav i zloba' u obliku u kojemu je predstavljena publici na praizvedbi u Stankovićevu kazalištu na Gornjemu gradu 28. ožujka 1846.', rekla je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Tekstove u bogato opremljenoj dvojezičnoj programskoj knjižici, koja sadržava i libreto te koncept vizualnoga rješenja nosača zvuka, potpisuje G. A. D. produkcija.

'Reprezentativan proizvod namijenjen je estetskoj, studijskoj i obrazovnoj svrsi, no jednako je iskoristiv i u svrhu promidžbe hrvatske glazbene baštine u svijetu', ističe se u priopćenju HRT-a.

Projekt je ostvaren u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskoga i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!