restart

Online premijera filma posvećenog Dušanu Makavejevu

18.02.2021 u 15:25

Bionic
Reading

U iščekivanju ponovnog otvaranja zagrebačkog Dokukina KIC, Restart je na platformi volimdokumentarce.net pripremio tjedan posvećen Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog dokumentarca "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani" Gorana Radovanovića.

Film govori o projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, W.R., "Misterije organizma", koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu.

"Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage", podsjeća se u najavi filma.

Utemeljen na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje, dodaje se.

Film se nije prikazivao idućih petnaest godina, do 1987. godine, a jedan od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša je napustio zemlju, što mu je uništilo karijeru.

Iz Restarta kažu kako je ironija još veća u tome što se Makavejev, protiv kojeg se provodila najveća cenzorska haranga u jugoslavenskom komunizmu, predstavljao kao komunist, a vlastiti film u obrani je opisao – komunističkim.

"Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca", napominju. "Slučaj Makavejev2 pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Finale online premijere filma najavljuje se za četvrtak, 25. veljače, kada će se na Facebook stranici BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC održati razgovor s redateljem Goranom Radovanovićem.