SUVREMENA UMJETNOST

On je najbolji mladi hrvatski slikar

04.08.2014 u 12:12

  • +8

Salon mladih

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Bionic
Reading

Mladi riječki slikar Mitar Matić, osvojio je Grand Prix 32. Salona mladih, koji je u proteklih mjesec dana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika okupio četrdesetak autora oko središnje teme - sukoba trendovske pomodnosti i izvorne suvremene umjetnosti.

Matić, koji je slikarstvo završio 2005. na splitskoj Umjetničkoj akademiji, pobijedio je sa slikom velikog formata "Bez naziva", a nagrada je sudjelovanje na dvomjesečnom rezidencijalnom programu Cite Internationale des Arts u Parizu iduće godine, što uključuje trošak smještaja i putne troškove.

Franu Makeku za video rad "Schumacherov san" i akademskom kiparu Maku Melcheru za skulpturu od gline "Konveksna forma" dodijeljene su jednakovrijedne druga i treća nagrada, što je zajednička izložba u galeriji HDLU-a na idućem Salonu koji će se održati 2016.

Posebna priznanja stručnoj žirija dobili su Josipa Štefanec za instalaciju "Čičkovina", Vice Tomasović za sliku "Iz ničega" te arhitektonski tim Damir Sekulić, Morana Manger i Srđan Giovanelli, za rad "Suvremena hrvatska arhitektura" koji prikazuje realnu sliku suvremene domaće arhitekture.

U žiriju su bili Feđa Gavrilović, Ivan Fijolić, Gordana Bakić, Mio Vesović, Marijana Paula Ferenčić, Božica Dea Matasić.

Partner ovogodišnjeg Salona, Ljevaonica umjetnina Ujević, dodijelila je posebnu nagradu Ujević instalaciji Vojina Hraste "Na brdu kraj Hollywooda". O toj nagradi odlučivali su Tomislav Buntak, Ivan Fijolić i Nikica Ujević.

Ovogodišnji radovi Salona pokušali su odgovoriti na pitanje što je danas u likovnosti pomodnost, a što izvorno problematiziranje suvremenog svijeta i umjetničke svijesti u njemu. Uz devet pozvanih autora, Grgura Akrapa, Petra Bunića, Martinu Grlić, Vojina Hraste, Luka Hrgovića, Ivanu Jurić, Maka Melchera, Mirona Milića, Mire Župe, žiri je odabrao 34 mladih autora koji propituju što danas znači 'stvarati kvalitetno', bez obzira na medij.

Salon je od 7. srpnja predstavio niz radova mladih umjetnika, slike, skulpture, grafike, ambijente i videoradove, a izabrani radovi "neopterećeni su služenju trendovima i floskulom o nepostojanju ukusa", ističu organizatori.

Paralelno sa Salonom u Domu HDLU-a trajala je izložba 'Venientes' (u prijevodu 'Oni koji dolaze'), koja predstavlja ponajbolje radove iz godišnje produkcije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.