NAGLASAK NA ODGOVORNOST

Oliver Frljić uvodi radikalne promjene

08.09.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Novi intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić istaknuo je danas predstavljajući kazališnu sezonu da će jedna od bitnijih odrednica riječkoga kazališta tijekom njegova mandata biti odgovornost kazališta

Vodimo instituciju koja se financira iz gradskog te djelomično iz državnog proračuna pa osjećamo veliku odgovornost, rekao je. Kako bi se ostvario ambiciozan program, pokrenuti su razgovori o brojnim koprodukcijama, rekao je.

Unutar HNK težit će se decentralizaciji upravljanja jer je postojeći sustav previše trom, rekao je Frljić. Tragamo za novim modelom upravljanja koji ćemo nastojati unijeti u statut HNK kako bismo to ostavili iza sebe, naveo je.

Marin Blažević djelovat će na funkciji glavnoga dramaturga kazališta, mjestu koje dosad nije postojalo, ali i ravnatelja Opere. Kazao je da sezona počinje sloganom 'Kazalište narodu!' jer se želi otvoriti kazalište publici. Od sljedećeg tjedna otvara se termin za sastanak s publikom kao petim ansamblom HNK, kako bi mogla reći što želi, odnosno što ne želi u kazalištu, rekao je Blažević.

Kazališnu sezonu predstavili su ravnatelji ansambala, uz Blaževića Ronald Savković, koji je ostao ravnatelj Baleta, nova ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian te Oliver Frljić kao vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatske drame, dok se s porodiljskog dopusta ne vrati nova ravnateljica Magdalena Lupi. Sezona počinje izvedbom predstave 'Don Quijote' na sceni HNK, izvedene na otvorenom ovog ljeta tijekom festivala Riječke ljetne noći.

Prva predstava u Frljićevoj režiji i Blaževićevoj dramaturgiji bit će 'Hrvatski Faust' Slobodana Šnajdera, što će označiti jasan ideološki i estetski zaokret u riječkome HNK-u, rekao je Frljić. Premijere Hrvatske drame ove sezone su još 'Pinokio' Elvije Nacinovich, temeljen na tekstu Carla Colodija, u suradnji s Talijanskom dramom, autorska predstava Olje Lozice 'Vincent' te Orwelllova 'Životinjska farma' u režiji Andraša Urbana. Talijanska drama premijerno će izvesti 'Le fatiche di Pseudolus' po motivima Plauta, monodramu Rosanne Bubole 'Le quinte della vita' i Krležinu dramu 'U agoniji' u režiji Nenada Glavana.

Za svaku će se predstavu, najavio je Frljić, provoditi audicije unutar ansambala.

Operni ansambl otvara sezonu koprodukcijom sa zagrebačkim HNK-om, 'Jevgenijem Onjeginim' Čajkovskog u režiji Roberta Alfoldija, a tijekom sezone će slijediti premijere opere 'Oedipus Rex' Igora Stravinskog s umetnutim skladbama Milka Kelemena iz ciklusa 'InferNo', režisera Christiana Romanowskog; Bizetova 'Carmen' kao rezultat rada Opernog studija Drama u operi te Mozartov 'Don Giovanni' u režiji Erika Soderbloma. Izvedbama 'Oedipusa Rexa' i 'Don Giovannija', kao i još nekoliko koncerata, dirigirat će gost dirigent sezone, Finac Ville Matvejeff. Baletne premijere će biti 'Barok - balet' koreografa Ronalda Savkovića i Balasza Baranyaija, 'Carmen' Rodiona Ščedrina i Georgesa Bizeta te 'Šeherezada' Rimski-Korsakova u cjelovečernjoj predstavi po koreografijama Lea Mujića i Ronalda Savkovića.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo otvaranjem kazališta narodu, utvrdivši da se ono time vraća svojoj izvornoj funkciji.