OTVORENO PISMO

Oliver Frljić optužio Vitomiru Lončar za huškačko dahtanje

12.12.2014 u 19:49

Bionic
Reading

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić i njegov suradnik dramaturg Marin Blažević uputili su otvoreno pismo Vitomiri Lončar, suosnivačici Male scene, u kojem joj odgovaraju na napisano u njezinom blogu povodom predstave 'Hrvatsko glumište' te joj imputiraju da je 'predatorski objavila imena maloljetne osobe i njezinih roditelja te ih stavila u položaj svjetonazorske lovine', a od nje traže da im analitički obrazloži svoj postupak argumentacije temeljen na opisu 'celulitne guzice mlade glumice'. Lončar se također javila i odgovorila na pismo

Poštovana kolegice Lončar,

Vaš tekst 'Huškački nekompetentni kaos' objavljen na blogu Slamka spasa (23. 11. 2014.) povod je ovome otvorenom pismu. U tekstu iznosite dileme vezane uz provođenje zakonskih regulativa u kazalištu Ivan pl. Zajc. Unaprijed se ispričavamo ako u našem obraćanju izostanu vrckave insinuacije u Vašoj maniri, ali kako ćemo se u daljnjem tekstu dotaknuti Zakona, kasnije i verbalnog nasilja počinjenog nad malodobnom osobom, ovdje ne vidimo mjesta pošalicama.

Krenimo od Očevidnika kazališta pri Ministarstvu kulture za koji tvrdite da nije ažuriran. Dokument je poslan Ministarstvu kulture u mjesecu listopadu. Iz Ministarstva su nam krajem listopada javili da oni ne mogu neposredno objaviti dostavljeni obrazac Očevidnika, već da ga treba prvo dostaviti Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji. Isto je učinjeno početkom studenog, ali Ministarstvo od Ureda državne uprave do danas nije primilo popunjeni obrazac Očevidnika. Razlozi tome zastoju izvan su naše moći.

Što se tiče izostanka profila javnog naručitelja molimo Vas da proučite članak 22., stavku 1. Zakona o javnoj nabavi gdje se kaže da 'Naručitelj može na internetskim stranicama objaviti svoj profil'. Sukladno navedenom, profil javnog naručitelja nije obvezan.

Izrazili ste i zabrinutost za učestalost sastajanja Kazališnog vijeća te objavu zapisnika. Ne razumijemo o čemu pišete. Sve je razvidno na internetskim stranicama našeg kazališta.

Glede noćnog rada djeteta u kazališta zanima Vas kako je Inspekcija rada u Rijeci procijenila 'opasnost na ćudoređe djeteta u predstavi 'Hrvatsko glumište' i kakav su tekst autori odnijeli na Inspektorat'.

Prema 'Pravilniku o poslovima na kojima maloljetnik može raditi i o aktivnostima u kojima smije sudjelovati', člankom sedmim određeno je da maloljetnoj osobi koja sudjeluje u snimanju filmova, pripremanju i izvođenju umjetničkih, scenskih ili drugih sličnih djela bez naplate nije potrebna suglasnost inspektora rada, već pisana suglasnost zakonskih zastupnika maloljetnika uz obvezu npr. kazališta da zakonskim zastupnicima predoči scenarij koji se odnosi na maloljetnikovu ulogu u predstavi, točno opiše ulogu, točnu i potpunu radnju predstave te na taj način zakonskim zastupnicima dokaže da takva uloga neće ugroziti zdravlje, sigurnost, ćudoređe, razvoj i školovanje maloljetnika.

Ako bi maloljetnik sudjelovao uz naplatu, zakonski zastupnici trebaju zatražiti suglasnost inspektora rada i to najmanje 15 dana prije početka bilo kakvih aktivnosti na predstavi. Naše je postupanje ispravnim ocijenila i Pravobraniteljica za djecu dr. sc. Ivana Milas Klarić u svojoj obavijesti poslanoj na adresu HNK Ivana pl. Zajca 28. studenog 2014. S obzirom na činjenicu da je maloljetnica u predstavi obavljala rad bez naknade, ne vidimo razlog da procjenu njezinih zakonskih skrbnika dovodimo u pitanje. Naravno da smo razgovarali s roditeljima i da je majka sudionice u predstavi bila prisutna na probama kao i pri razgovorima o uključivanju maloljetne osobe u predstavu.

Činjenicu da svojim tekstom vršite retoričku destrukciju nečijih obiteljskih odnosa, štoviše usuđujete se bez ikakvih dokaza sugerirati da netko nije dovoljno dobar i odgovoran roditelj svome malodobnom djetetu, prepuštamo Vašim ćudorednim meditacijama.

U svom posljednjem blogu Paralelni svjetovi iznova ste potegnuli pitanje sudjelovanja maloljetne osobe u predstavi 'Hrvatsko glumište', opetovano izrazivši zabrinutost za maloljetnu osobu koja se pojavljuje u našoj predstavi. Naime, objavom dokumenta Suglasnost roditelja za nastup u predstavi Hrvatsko glumište na blogu Večernjeg lista (7. 12. 2014.), predatorski ste objavili imena maloljetne osobe i njezinih roditelja te ih stavili u položaj svjetonazorske lovine.

U ozračju Vašeg huškačkog dahtanja, vraćamo se blogu Huškački nekompetentni kaos koji započinje ovako: 'U utorak me, vrativši se s posla oko 23 sata, dočekala poruka da sam viđena na pozornici riječkoga HNK na celulitnoj guzici mlade glumice koja je svoju karijeru započela u Maloj sceni.'

Moramo priznati da nam neke stvari nisu jasne. Koristite li dojam o 'celulitnoj guzici' kao pozitivan ili negativan komentar? Vidite li određene tjelesne karakteristike naše djelatnice kao problem? U našem ansamblu postoje glumci i glumice različitih tjelesnih karakteristika koje uključuju tjelesnu masu, boju kose i kože, veličinu nosa, penisa ili vagine, oblike čeljusti i lubanje. Ne usuđujemo se niti pomisliti da vam je namjera bila koristiti žensko tijelo kao topovsko meso u polemici usmjerenoj protiv naše upravljačke politike i estetike.

Ovim putem Vas molimo da nam analitički obrazložite svoj postupak argumentacije temeljen na opisu 'celulitne guzice mlade glumice'. Nadamo se da ćete pritom uspjeti ne zakoračiti na mračnu stranu svođenja osobe i njezinog djelovanja na tjelesne karakteristike. Retorički izlet kojim ste nas oplemenili divan je primjer kontaminacije javne sfere šoviniznom i mizoginijom. Predstava 'Hrvatsko glumište' bavi se i tim tipom društvenog nasilja kojem se prepuštate u svojem tekstu.

Eto Vam ujedno i odgovora na Vaš interpretativni neuspjeh: 'ali nisam uspjela otkriti poveznice sadržaja predstave i svog mjesta na već spomenutoj guzici'.

Kad već spornim smatrate i pojavljivanje maloljetne osobe u kontekstu obračuna s fašizmom i ustaštvom, pozivamo Vas da nabavite knjigu 'Humanizam za djecu' Nade Topić Peratović, autorice i predsjednice nevladine udruge Centar za građansku hrabrost. Knjigu upravo promoviramo u sklopu programa 'Tjedan humanizma u HNK-u'. U njoj se uz pitanje demokracije, teizma, feminizma, seksualnosti i rodne ravnopravnosti kao važna sastavnica humanizma spominje i, zamislite, antifašizam.'

Vitomiru Lončar upitali smo za komentar te je samo kratko napomenula:

'Sve što sam imala reći rekla sam na svom blogu. Nemam što ni dodati ni oduzeti. Upravo imam generalne pokuse za operetu Ivana pl. Zajca 'Momci na brod' koja će premijerno biti izvedena 16. prosinca na 100. obljetnicu smrti našeg velikog skladatelja i nemam se vremena baviti elaboracijama poštovanih kolega', zaključila je Lončar.