POZIVA KRITIČARE

Oliver Frljić opet napada, u Zagreb šalje autobus

04.12.2014 u 11:38

Bionic
Reading

Ne bi li svojim kritičarima omogućio da njegovu predstavu ‘Hrvatsko glumište’, koja je izvor gnjeva jednog dijela hrvatskog glumišta, doista i pogledaju, Oliver Frljić organizirao je autobus i po popularnoj cijeni sve zainteresirane prevest će od Zagreba do gledališta riječkog HNK

‘Na zagrebačkoj kulturnoj sceni popularno je, čini se, imati mišljenje o ‘Hrvatskom glumištu,’ novoj predstavi redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, a istu pritom ne pogledati. Stoga vas pozivamo da se iz Zagreba uputite prema Kvarneru i provjerite što i kako radimo u Rijeci’, citat je obavijesti jučer osvanule na stranicama riječkog HNK Ivana pl. Zajca, a naslovljene ‘Iz Zagreba Rijeku gledati’.

Iako praksa organiziranih posjeta kazalištu nije neuobičajena, ovom prilikom 'rentanje' autobusa može se čitati i između redaka. Oliver Frljić kao intendant riječkog HNK predmetom je kritika od momenta kada je preuzeo ovu funkciju. Na Dan neovisnosti na fasadu kazališta postavio je natpis 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca' te zastavu duginih boja, uoči premijere Talijanske drame 'Pseudolusove muke' također je na pročelje zgrade obješen natpis 'Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka', a ispod službene hrvatske zastave zavijorila se i talijanska. Potom je na fasadu spustio plakat s fotografijom Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra branitelja, s natpisom 'Ja ne mrzim', a ispod i drugim - 'Heroj, a ne zločinac’. Sve redom izazivalo je oštre reakcije njegovih neistomišljenika, a čak je zatražena i njegova smjena.

Kritike pak upućene na račun ‘Hrvatskog glumišta’ najviše su dolazile upravo iz redova hrvatskog glumišta, a kako Frljić i njegova ekipa iz PR-a sigurno imaju uvid u sastav gledališta, primijetili su da su od brojnih kritičara tek rijetki bili u Rijeci i vidjeli predstavu. Posebno oni koji su se u predstavi našli na gaćama glumaca.

Stoga je poziv da pogledaju predstavu još jedna provokacija, ovog puta i domišljata marketinška akcija koja će osigurati dodatnih pedesetak prodanih ulaznica. Cijena ove akcije je popularna - u 120 kuna uključena je ulaznica za kazalište i povratna karta na relaciji Zagreb-Rijeka-Zagreb, a datum 17. siječnja iduće godine.