MIRKO BOCH:

'Okretanje mladima novi je prioritet Zagrebačke filharmonije'

22.09.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Privlačenje publike, 'otvaranje u svim smjerovima' i naglasak na mlade vizija je budućnosti Zagrebačke filharmonije njezina novog ravnatelja Mirka Bocha, koji je za sezonu 2014./2015. najavio sedamdesetak 'vrhunskih glazbenih događanja'

Zagrebačka filharmonija raspolaže s izvrsnim mladim orkestrom koji je trenutačno u naponu snage, u kojemu gotovo nema glazbenika starijeg od 50 godina, a u narednom nam je razdoblju misija približiti orkestar mladoj publici i dočarati joj dušu filharmonije, pokazati mladima što glazba znači i koliko ona vrijedi', kazao je Boch

Boch je istaknuo da Hrvatska raspolaže 'bogatim bazenom' mladih glazbenika u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji, a potrebno je uspostaviti čvrstu 'liniju kretanja' između njih i Zagrebačke filharmonije, kako bi se domaći glazbeni talenti usmjerili i pripremili za budućnost u sklopu tog, 'bez lažne skromnosti, najboljeg orkestra odavde do Beča'.

Razmišlja i o pokretanju Mlade filharmonije koja bi kroz razne programe i stipendije probirala najbolje mlade glazbenike. Inicijative jačanja suradnje s glazbenim školama već su počele, a s Muzičkom akademijom potpisan je sporazum koji će studentima pete godine studija omogućiti usavršavanje u Filharmoniji. Najboljih dvadesetak studenata instrumentalista dobit će priliku upoznati se s radom Filharmonije 'na terenu' te vježbati i nastupati s njima.

Podršku Muzičkoj akademiji Filharmonija će dati i na dan otvorenja nove zgrade na Trgu maršala Tita 30. rujna, kada će nastupiti čak dva puta: ujutro će to biti tek kratka svirka na Zdencu života dok će navečer upriličiti veliki koncert ispred same nove zgrade.

Novo doba koje će taj orkestar pozicionirati kao prepoznatljivo domaće, regionalno i europsko ime, okrenuto u prvome redu mlađoj publici, počinje već sa sezonom 2014./2015., čiji program sadrži 45 koncerata raspoređenih u tri tradicionalna koncertna ciklusa Zagrebačkih filharmoničara - Crveni, Bijeli i Plavi. Njihov se broj, kada se uključe svi dodatni programi, gostovanja, besplatni koncerti i koncerti izvan programa, penje na gotovo sedamdeset, istaknuo je Boch.

U njima će muziciranje Filharmoničara uveličati gostovanja svjetskih dirigentskih i solističkih zvijezda, među kojima su rusko-talijanski violinist Sergej Krylov, ruska pijanistica Lilya Zilberstein te srpski violinist Stefan Milenkovich, a 29. studenog u zagrebačkoj će Areni s Filharmonijom nastupiti proslavljeni talijanski tenor Andrea Bocelli.

Nastavlja se suradnja i s domaćim umjetnicima, pa će solističke koncerte imati, među ostalima, Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić kao i članovi Filharmonije, čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela, te violinist Martin Draušnik.

Nova sezona otvorena je u petak navečer velikim koncertom na otvorenom na Švicarskoj livadi u Parku Maksimir, kojim se Zagrebačka filharmonija pridružila proslavi 220. rođendana toga parka.

'To je prvi u nizu besplatnih koncerata koje će Filharmonija ubuduće tradicionalno poklanjati građanima Zagreba na početku svake sezone', kazao je Boch.

Službeni početak sezone obilježit će u petak 26. rujna nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastup s mladom ruskom pijanisticom Elenom Baškirovom pod ravnanjem mladoga dirigenta Davida Danzmayra.

Na programu su 21. Koncert za klavir i orkestar u C-duru W. A. Mozarta i izbor iz suita 'Romea i Julije' Sergeja Prokofjeva.

'Koncert će biti posvećen dirigentu i skladatelju Milku Kelemenu, kojemu će izvedbom njegova djela Preludio, aria e finale za gudački orkestar Filharmonija čestitati 90. rođendan te ostvareni doktorat na Pravnom fakultetu', istaknuo je Boch.

Austrijanac Danzmayr ujedno je i jedan od kandidata za novog šefa-dirigenta kojeg Filharmoničari nemaju već pet godina. On će ravnati i koncertom 3. listopada na kojemu će svirati Treću simfoniju u d-molu Gustava Mahlera uz akademski zbor Ivana Gorana Kovačića i djevojački zbor Zvjezdice.

Odabir šefa dirigenta Boch smatra jednom od svojih glavnih zadaća, no kao jednako važno istaknuo je otvaranje Filharmonije 'u svim smjerovima', osim prema mladima, i prema širem građanstvu i Europi. Jedan od njegovih planova je i snimanje dokumentarnoga filma koji bi Filharmoniju na pravi način predstavio široj javnosti.

Novost je i to da će razgovorima o programu uoči svakog koncerta, koji su inače bili namijenjeni samo VIP gostima, od sada moći nazočiti cijela publika, a glazbu koju će slušati i rad na njoj tumačit će im solisti i dirigenti uz pomoć glazbenog kritičara Branimira Pofuka.

U novoj sezoni nastavlja se i vrlo uspješan 'Filmski ciklus', u sklopu kojega orkestar prati projekcije filmova. Glazbenim projekcijama uz filmove Charlija Chaplina 'The Kid' u Muzeju suvremene umjetnosti, te 'Cirkus' u Kinu Europi pokazat će 'koliko klasična glazba može biti (ne)ozbiljna'.

Želeći pojačati svoju vidljivost, Filharmonija je ove godine nastupila i u sklopu Splitskog ljeta te Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je orkestar ostvario glazbenu suradnju na novoj sportskoj emisiji koju za američku televizijsku kuću CBS radi producent naših korijena Peter Radovich, a gleda je 80 milijuna ljudi.

U budućnosti ljetna gostovanja Boch zamišlja mnogo ambicioznije, a nije mu strana ni ideja pokretanja zagrebačkog festivala klasične glazbe u suradnji s Gradom Zagrebom, rekao je.

Boch je posebno ponosan na Bijeli ciklus, koji je repertoarno drukčiji od Crvenog i Plavog i vezan uz kršćanske blagdane – blagdan Svih svetih, Božić, Korizmu, Majčin dan i Tijelovo. Želja mu je svake godine barem dvaput nastupiti u Zagrebačkoj katedrali.

Tu su i brojni koncerti izvan pretplate koje Filhamoničari rade u suradnji s Muzičkom akademijom, Hrvatskom glazbenom mladeži i Dvoranom Vatroslava Lisinskog, pa humanitarni koncerti i tradicionalni Filharmonijski bal 30. prosinca, ove godine s mezzosopranisticom Dianom Haller

Od nove sezone više nema Regionalnog ciklusa, no to je tek stanka za uzimanje zaleta, kazao je Boch, kojemu je namjera korištenjem fondova Europske unije napraviti novi Regionalni ciklus s orkestrima Salzburga, Pečuha i Poznanja.

Fondovi EU-a mogli bi se iskoristiti i kako bi još jedna njegova vizija konačno postala stvarnost: izgradnja zgrade Zagrebačke filharmonije koja bi imala potrebnih 1200 mjesta u gledalištu i koja bi konačno omogućila njezinim glazbenicima ne samo svoju pozornicu, već i odgovarajuće prostorije za vježbanje. 'Know-how' korištenja EU fondova Boch planira preuzeti upravo kroz suradnje s europskim kućama, koje su to sve već prošle. No, da bi se to ostvarilo, mora proći najmanje pet godina, napomenuo je.

Predah će orkestar u ovoj sezoni imati i od gostovanja. U planu su manja gostovanja u Hrvatskoj te posjet Sarajevu u svibnju 2015. Bit će to sezona 'gradnje mostova' kako bi već u sljedećoj Filharmonija krenula s realizacijom ambicioznih suradnji: u sezoni 2015./2016. priprema se gostovanje u Omanu, a u planu je i velika južnoamerička turneja. Također, već je dogovoren nastup 1. siječnja 2016. na novogodišnjem koncertu u Salzburgu, pandanu slavnijeg bečkog novogodišnjeg koncerta.

'Zagrebačka filharmonija nije samo orkestar, ona je hrvatski kulturni simbol, i mi na tome moramo graditi svoju budućnost', zaključio je Boch, koji je posebno ponosan jer u novoj sezoni Filharmoniju nastavlja umjetnički voditi maestro Dmitrij Kitajenko. Glavni gost dirigent ponovno je maestro Leopold Hager, a rezidencijalni skladatelj Davorin Kempf