prilagodba pulske izvedbe

Održana premijera opere 'Carmen' u riječkome HNK

12.11.2020 u 23:20

Bionic
Reading

Opera Georgesa Bizeta 'Carmen' u zajedničkoj inscenaciji Selme Banich, Sandre Dekanić, Marina Blaževića i Alana Vukelića premijerno je izvedena u četvrtak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Taj autorski tim postavio je operu 'Carmen' u pulskoj Areni 2019. Godine, a ova riječka izvedba trebala je biti prilagodba pulske. No, zbog okolnosti pandemije bolesti Covid-19 planovi su promijenjeni pa je stvorena nova predstava.

Intendant riječkoga HNK i jedan od autora inscenacije Marin Blažević naveo je u najavi opere: 'Ova, nova, treća i možda samo privremena verzija naše zajedničke 'Carmen', ujedno je sentimentalna i ironična, bolna i brutalna, jeziva i duhovita, zloslutna i prkosna - kazališna reminiscencija i anticipacija, života koji smo živjeli, opere kao glazbeno-scenske forme koja pokušava preživjeti, i vremena u kojem će izvodeća, živa i ranjiva kazališna tijela možda zamijeniti elektronički scenski 'duhovi', virtualne on-line pozornice koje osvajaju scenski avatari otporni na - barem - biološke viruse'.

U naslovnoj ulozi je nastupila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger, koja se prošle sezone riječkoj publici predstavila kao Sesto u Händelovoj operi 'Julije Cezar u Egiptu'. U ulozi Don Josea u premijernoj riječkoj izvedbi bio je Aljaž Farasin a Micaëlu je utjelovila Anamarija Knego. U ostalim ulogama bili su Luka Ortar, Robert Kolar, Dario Bercich i drugi. Izvedbom je ravnao novi kućni dirigent Valentin Egel.

Premijerna izvedba posvećena je teatrologinji, dramaturginji, kazališnoj kritičarki i književnici Mani Gotovac, prvoj ženi na čelu hrvatskog nacionalnog teatra i intendantici riječkoga HNK u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Mani Gotovac je umrla na današnji dan prije godinu dana.

  • +20
Premijera opere 'Carmen' u riječkom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL