ELEGANCIJA POKRETA

Nesvakidašnji poziv na izvedbe: Plesači riječkog Baleta na Korzu plesali 'do posljednjeg daha'

19.09.2020 u 16:39

Bionic
Reading

Baletne vježbe na riječkom Korzu bile su najava i poziv na rujanske izvedbe plesne uspješnice - predstave 'Čipka' u HNK Ivana pl. Zajca

Kod Gradske ure na riječkom Korzu danas su poglede prolaznika plijenili plesači riječkog Baleta, koji su izveli prilagođenu verziju dnevnih vježbi, uz baletni štap i glazbu, a samo događanje prigodno je nazvano 'Ples do posljednjeg daha'.

'Elegancija, geometrija pokreta, posvećenost detaljima, iznimna fizička zahtjevnost i ustrajnost u svakodnevnom izvođenju klasične baletne discipline, gracioznost i fluidnost kretnji, najava je i poziv na rujanske izvedbe plesne uspješnice predstave ‘Čipka’ u Zajcu.

  • +7
Plesači riječkog Baleta na Korzu plesali 'do posljednjeg daha' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

A tek 'Plamteća voda' – možda vas iznimna fizička pripremljenost i fleksibilnost plesača podsjete na izvedivost naizgled neizvedivog, na mogućnost nemogućeg… koju ćete potom u riječkom HNK-u moći gledati u listopadu', pojasnili su u HNK Ivan pl. Zajc.

Riječka baletna uspješnica 'Čipka' koreografkinje Maše Kolar i skladateljice Tene Novak Vincek gostovat će na 17. Beogradskom festivalu igre u utorak 22. rujna u Operi Madlenianum u Beogradu te u srijedu 23. rujna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Koreografkinja Maša Kolar inspirirala se hrvatskom tradicijom i folklorom, poput glazbe, plesa, narodnih nošnji i naravno zanata izrade paške čipke. Struktura i ritam čipke je izvor osmišljavanja koreografije, plesnih elemanata, ali i odnosa među izvođačima. Balet 'Čipka' propituje naše nasljeđe, koliko je ono aktualno danas? Što mi kao suvremeno društvo možemo naučiti iz starih običaja?

Izvrstan i impresivan spoj tradicije i plesa, balet nadahnut izradom i ornamentikom paške čipke već je oduševio riječku i šibensku publiku, a sada će se predstaviti i izvan Hrvatske.