KREATIVNA RAZMJENA

Održana druga PechaKucha Night

10.04.2009 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon prve siječanjske PechaKucha Night kojom se Zagreb pridružio globalnoj zajednici od 182 grada, održana je i druga večer predstavljanja sudionika urbane kulturne scene

Na drugoj PechaKucha Night Zagreb predstavili su se arhitekt Leo Modrčin, dizajnerice Dora Budor i Maja Čule, redateljsko-dramaturški tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić, likovni umjetnik Ivan Fijolić, modni dizajner Silvio Vujičić, biro suvremene umjetničke prakse Kontejner, odred za arhitekturu savjesti Archisquad, svjetski poznat strip crtač Goran Sudžuka, produkt dizajner Marko Pavlović, tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK i Zbor pritužbi Zagreb

Pred punom dvoranom u kompleksu tvornice Katran na Radničkoj cesti jedanaestero raznovrsnih prezentera govorilo je o svojem radu, inspiracijama, prošlim i budućim projektima. Leo Modrčin govorio je projektu kazališta u New Yoku 59E59. Tomić i Kovačić su izvele performans u svom kazališnom izričaju, dok je Kontejner prikazao neke od neobičnih radova iz svojih projekata poput Festivala ekstravagantnih tijela. Archisquad je pričao o pitanjima društveno osjetljive i odgovorne arhitekture, Pavlović o svjetski nagrađivanoj igrački Oblo, Budor i Čule, autorice vizualnog identiteta ove PechaKuche, o zanimljivim dizajnerskim konceptima poput 'Duties Free Store'. O mostarskoj skulpturi Brucea Leea govorio je njezin autor Ivan Fijolić, svoje umjetničke modne instalacije predstavio je Silvio Vujičić, o serijalu 'Odmetnuti' i drugim popularnim stripovima pričao je Sudžuka. TRAFIK je prepričao predstave poput sad već antologijskog 'Hodača', a kraj je otpjevanom tužaljkom začinio energični Zbor pritužbi Zagreb.

PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno šest minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći. Navedena pravila prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje.
PechaKucha Night Zagreb organiziraju Rasadnik Bruketa&Žinić, Studio 3LHD, Tina Fras i Lana Cavar.