tužna vijest

Odlazak velikana: napustio nas je profesor i pedagog Josip Krunić

01.08.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Josip Krunić, višestruko nagrađivani mentor, voditelj, pedagog i angažirani profesor hrvatskog jezika i medijske pismenosti napustio nas je 78. godini života

Rođen 1945. u Posavskim Podgajcima, čitavog se života bavio stvaralaštvom učenika u jezično-umjetničkom području. Svojim je angažmanom odgojio brojne generacije mladih filmaša, novinara i književnika, stoji u dopisu Hrvatskog filmskog saveza.

Bio je voditelj literarno-novinarske družine Dragutin Tadijanović, čiji je veliki uspjeh bio školski list Glas mladih, iznimno kvalitetan i nagrađivan na mnogim smotrama i susretima u bivšoj Jugoslaviji. Istovremeno je vodio školsko kino Osmijeh šireći filmsku kulturu među učenicima, a bavio se i metodikom filma. Bio je dugogodišnji suradnik Obrazovnog i dječjeg programa Radio Zagreba, kasnije Hrvatskoga radija, posebno u emisiji Stigla je pošta, surađivao s Programom za djecu i mladež Hrvatske televizije te s časopisom Modra lasta. Dvadeset je godina uspješno sudjelovao na Susretima Ivica Kičmanović. U okviru školske filmske družine od 1995. stvoreni su temelji za multimedijski studio za učenike osnovne i srednje škole, Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG.

Zbog njegovog rada Gunja ima najveći broj filmskih djelatnika po glavi stanovnika u Hrvatskoj

Znaju reći da Gunja ima najveći broj filmskih djelatnika po glavi stanovnika u Hrvatskoj i da je tajna bila upravo u Kruniću. Vjerujemo da se radi o jedinstvenom fenomenu u europskim okvirima. Znao je prepoznati koga što zanima i motivirati ga da to i radi. Nastavnik, mentor, voditelj i osnivač kinokluba SKIG bio je prvi filmski učitelj koji je cijelim generacijama učenika kojima je osvijestio spoznaju da su, baš poput njega, pravi zaljubljenici u film. S njim kao voditeljem u SKIG-u, snimili su više od pedeset kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, za koje su dobili brojne nagrade i priznanja, uključujući nekoliko međunarodnih te Grand Prix nagrada. Neki SKIG-ovi filmovi, radijske i televizijske emisije uvršteni su u nastavni plan i program po HNOS-u. Bio je prvi filmski učitelj, između ostalih, Danielu Pejiću, Marku i Saši Dugonjiću, Marini Jurišić, Ivanu Kelavi, Marinku Marinkiću, Bojanu Periću, Tomislavu Stojanoviću i drugima koji su danas filmski djelatnici, a ujedno i nastavljaju tradiciju i rad SKIG-a s novim generacijama. U Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće višegodišnji je mentor u videoradionici, a bio je i dugogodišnji polaznik Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić (i dovodio svoje učenike na nju), a s vremenom postao i suradnik Škole.

Krunić je bio dobitnik UNICEF-ova priznanja za izniman doprinos u razvoju filmskog stvaralaštva djece i mladih te priznanja Delegacije Europske unije za film koji promiče humanitarni i volonterski rad djece i mladih. Dodijeljena mu je i Državna nagrada Ivan Filipović za životno djelo u području osnovnog školstva 2010. godine. Nagradu Albert Kapić, namijenjenu namijenjenu onima koji su se u svom radu istaknuli na području filmske umjetnosti ili doprinijeli promociji hrvatskog filma primio je 2020. godine.

Krunić je bio dobitnik UNICEF-ova priznanja za izniman doprinos u razvoju filmskog stvaralaštva djece i mladih te priznanja Delegacije Europske unije za film koji promiče humanitarni i volonterski rad djece i mladih. Dodijeljena mu je i Državna nagrada Ivan Filipović za životno djelo u području osnovnog školstva 2010. godine. Nagradu Albert Kapović, namijenjenu onima koji su se u svom radu istaknuli na području filmske umjetnosti ili doprinijeli promociji hrvatskog filma primio je 2020. godine.

Posljednji ispraćaj voljenog profesora i mentora, bit će u četvrtak 3. kolovoza 2023. godine, u 11:00h na mjesnom groblju u Posavskim Podgajcima.