PROMOCIJA UMJETNOSTI

Odabrani finalisti Henkel Art.Awarda

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 25.07.2011 16:15
  • Objavljeno 25.07.2011 u 14:04
Dragana Sapanjos

Dragana Sapanjos

Izvor: Promo fotografije / Autor: henkel art award

Na ovogodišnjem polufinalu nagrade Henkel Art.Award za promociju umjetnosti na području Srednje i Istočne Europe te Središnje Azije odabrani su Dragana Sapanjoš iz Hrvatske i Igor Bošnjak iz Bosne i Hercegovine koji nastavljaju svoje natjecanje na regionalnom finalu u Austriji
henkel art award

henkel art award

Izvor: Promo fotografije / Autor: henkel art award

Igor Bošnjak

Po deseti put, tvrtka Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) organizirala je natječaj za nagradu Henkel Art.Award za promociju umjetnosti na području Srednje i Istočne Europe te Središnje Azije. Na ovogodišnjem regionalnom polufinalu odabrani su Dragana Sapanjoš iz Hrvatske i Igor Bošnjak iz Bosne i Hercegovine koji nastavljaju svoje natjecanje na regionalnom finalu u Austriji.

U Hrvatskoj je na natječaj pristiglo sedamdesetak prijava, dok je iz Bosne i Hercegovine pristiglo njih tridesetak. Žiri u sastavu Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kustosica Sabina Soloman i kustosica Ksenija Orelj odabrao je Draganu Sapanjoš, Hrvaticu s milanskom adresom, i Igora Bošnjaka iz Trebinja za daljnje natjecanje s kolegama i regije.

Ovogodišnje regionalno natjecanje održat će se 3. kolovoza u KuturKontakt Austrija, a međunarodni žiri činit će Karola Kraus (direktorica MUMOK-a), Zdenka Badovinac (Slovenija) te Joanna Mytkovska (Poljska)

Nagrada Henkel Art.Award. 2010 usmjerena je na odavanje priznanja iznimnim i inovativnim umjetničkim radovima s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija. Umjetnici iz 23 zemlje bili su pozvani da sudjeluju na natječaju te svojim radovima pokušaju osvojiti nagradu u visini od 7.000 eura, kao i samostalnu izložbu u svojoj zemlji te u muzeju MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig) u Beču.

Bit će dodijeljene i Henkel nagrade Art.Award za mlade talentirane umjetnike iz Austrije i Srednje i Istočne Europe u iznosu od 2.000 eura. Dobitnik nagrade bira se među sudionicima programa Artists-in-Residence u organizaciji KulturKontakt Austria. Ovu je nagradu 2010. godine osvojila umjetnica Nina Kurtela iz Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi