FESTIVAL ARHITEKTURE

Odabrane najbolje građevine svijeta

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 06.10.2012 08:33
  • Objavljeno 06.10.2012 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Proglašenjem najboljih arhitektonskih ostvarenja završio je ovogodišnji Svjetski festival arhitekture koji se održao u Singapuru i okupio neke od najznačajnijih arhitekata današnjice

Najveći svjetski festival posvećen arhitekturi (World arhitecture festival) koji se ove godine održao peti put završio je odabirom najboljih arhitektonskih ostvarenja. O laureatima je odlučio međunarodni žiri u sastavu Moshe Safdie, Ben Van Berkel, Neil Denari, Sir Peter Cook, Will Aslop, Dietmar Eberle, Juergen Mayer H i Mok Wei Wei.

Zahvaljujući prezentacijama festivalska publika kao i ljubitelji arhitekture diljem svijeta imaju prilike pogledati najbolja prošlogodišnja arhitektonska rješenja kao i projekte čiji dovršetak očekujemo u bližoj budućnosti.

U kategoriji rezidencijalnih građevina, među ostalim nagrađena je zanimljiva kuća u Vijetnamu. Ova visoka uska kuća, arhitekata studija Vo Trong Nghia Architects, osvojila je svojom jednostavnošću i praktičnim rješenjem u napučenim gradovima u kojima je manjak prostora vječni problem.

worldarchitecturefestival.com

worldarchitecturefestival.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Također rezidencijalnog karaktera, samo u kategoriji budućih projekata, zanimljiv je projekt Terasa 153 koja bi trebala bit izgrađena u Budvi dogodine. Arhitekti studija Sanjay Puri iz Mumbaija inspiraciju su pronašli u lokalnom arhitektonskom jeziku te ga pretočili u posve novu formu – nejednake trapezoidne oblike koji čine vanjski pokrov.

Među zanimljivijim ovogodišnjim laureatima svakako je škola Binh Duong u Vijetnamu. Građevina je okružena šumom i posve prilagođena okolini u kojoj se nalazi, sve su učionice poluotvorene zbog rešetkastog i mrežastog pokrova koji se prostire preko čitave zgrade. Tako je postignuta prirodna ventilacija i izbjegnuto direktno prodiranje svjetla.
U kategoriji hotela pobijedio je ambiciozan projekt studija Wingårdh Arkitektkontor AB, Toranj Victoria u Stockholmu.

Jedna od najviših građevina u švedskoj prijestolnici funkcionira kao hotel i poslovni prostor, a ta je funkcija podijeljena oblikom građevine. Naime od 2. do 21. kata oblikom je sveden na paralelogram u kojemu je raspoređeno 229 hotelskih soba, dok je najviši dio građevine namijenjen uredskim prostorijama s velikim barom na vrhu.

Ostale pobjednike potražite u fotogaleriji i na stranicama Festivala.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!