PREMIJERA U HNK-u

Odabran Ciganin, ali najljepši; glumit će ga mladi Filip Vidović

04.10.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Ulogu mladog Sandija, glavnog lika u romanu Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši', koji na kazališne daske u zagrebačkom HNK-u postavlja redatelj Ivica Buljan, tumačit će mladi glumac Filip Vidović

'Za ulogu Sandija odabrao sam Filipa Vidovića', rekao je za tportal redatelj Ivica Buljan, pojasnivši kako on pokušava ne slijediti šablone koje su predodređene kada se radi o romskom mladiću.

'Odličan je učenik, pokušava preživjeti i pomagati obitelj zarađujući na privremenim poslovima. Uz to, kako naslov kaže, Ciganin je, ali najljepši', kaže Buljan, dodajući da je odabrani glumac izrazito talentiran i temeljit u radu.

'Našao sam idealnog Sandija', izjavio je Buljan za tportal.

Filip Vidović završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a dosad je, među ostalim, glumio u Komediji u 'Talijanskom slamnatom šeširu', koji je režirao Georgij Paro, u predstavi 'Play Beckett' Teatra Ulysses na Brijunima glumio je sa svojim pokojnim ocem Ivicom Vidovićem, u predstavi 'Moja nuklearna ljubav' Olje Lozice i Matka Botića Teatra Rugantino, koji vodi njegova majka, glumica Gordana Gadžić, te u predstavama 'Petar Pan' i 'Spremni' u ZKM-u.

'Probe počinju idućeg tjedna, a premijera će biti 30. prosinca. U predstavi glumi gotovo cijeli ansambl Drame HNK, a za uloge mladih Roma raspisao sam audiciju. Javilo se 67 studenata i mlađih glumaca iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine', kaže Buljan. Koliko je dosad poznato, ulogu Sandijeve djevojke Milene igrat će Nina Violić.

Dramatizaciju romana Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši' radi Ivor Martinić. Riječ je o trećem Novakovu romanu, a prethodio mu je roman 'Črna mati zemla' te 'Obješeni'. Za 'Ciganina' i 'Črnu mati zemlu' Novak je dobio tportalovu književnu nagradu za najbolji hrvatski roman, a recenziju 'Ciganina', koju potpisuje Katarina Luketić, pročitajte na ovom linku.

  • +17
Črna mati zemla u ZKM-u Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Roman 'Črna mati zemla' adaptiran je za kazalište te se uspješno izvodi u ZKM-u u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, a prema istom naslovu radi se i dugometražni igrani film u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji i režiji Roka Bičeka, redatelja filma 'Razredni neprijatelj'.