OD 24. DO 28. KOLOVOZA

Od potresa u Zagrebu, preko Klepetana i Malene, do spomenika Franji Tuđmanu: Izdvojili smo pet dokumentaraca koje morate pogledati na Liburnia Film Festivalu

17.08.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival u ovogodišnjem 18. izdanju održava se od 24. do 28. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji, a u konkurenciji za nagrade publike i žirija donosi 21 film, od kojih će svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati devet naslova. Izdvojili smo najzanimljivijih pet

Bez obzira što je ova godina bila u najmanju ruku neobična, na natječaj LFF-a prijavilo se oko 90 filmova, kažu organizatori. U konkurenciji će se prikazati 21 naslov, a mi smo izdvojili top pet:

Bez lica, David Lušičić

Kratki dokumentarac u režiji i prema scenariju Davida Lušičića, autora brojnih multimedijalnih projekata u Zagrebu, Rijeci, Londonu, Ljubljani i Sevilli, prati proces postavljanja zagrebačkog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu - od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koji štite ovaj komad skulpture od ljudske prisutnosti.

Doktorice, pem v' grobeka, Nikolina Barić

U režiji i po scenariju Nikoline Barić, koja je magistrirala na odsjeku filmske i TV režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, 41-minutni film 'Doktorice, pem v'grobeka' vodi nas u Zagorje, u malu izoliranu regiju na granici sa Slovenijom, do male ordinacije doktorice obiteljske medicine. Redateljica prati majku liječnicu koja se bori sa žilavim pacijentima, s raspadajućim zdravstvenim sustavom i samom sobom, i to sve dok se nalazi pred neizvjesnim krajem svoga radnog vijeka u zemlji iz koje liječnici svakodnevno odlaze.

Ono drugo selo, Jadran Boban

Jadran Boban, grafički dizajner, ilustrator, videoumjetnik i redatelj sa zagrebačkom adresom, autor nekoliko dokumentaraca poput 'Ničiji' i 'Duhovi Zagreba' (za koji je dobio Nagradu žirija na Liburnia FF-u), na ovogodišnjem festivalu donosi priču o selu s dva imena, dvije povijesti, dva groblja, i brojnim neizrečenim i konfliktnim memorijama koje se prenose iz generacije u generaciju. Scenarij potpisuje Vesna Kesić.

5.4, Lucija Ana Ilijić i Mark Modrić

Kratki 7-minutni film u režiji Lucije Ane Ilijić (potpisuje i scenarij) i Marka Modrića na Liburniji će imati svjetsku premijeru, a gledatelje će podsjetiti na nemilu epizodu snažnog potresa magnitude 5,4, koji je u vrijeme karantene zbog korone 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute uzdrmao Zagreb i šire zagrebačko područje. Nekoliko glasova prepričat će kako su to doživjeli i kakve je posljedice ostavilo na njih. Lucija Ana Ilijić iza sebe ima kratkometražni 'Mjesto za bijeg', a trenutno u Italiji studira dokumentarni film. Mark Modrić također trenutno živi i radi u Italiji, u kojoj je završio studij snimanja na ZeLigu - školi dokumentarnog filma, televizije i novih medija u Bolzanu.

Starac i roda, Tomislav Jelinčić

Film će imati svjetsku premijeru na Festivalu te će i otvoriti LFF. Iza scenarija i režije je novinar i TV voditelj Tomislav Jelinčić, a dokumentarac govori o Malenoj i Klepetanu, najslavnijim domaćim rodama o kojima se brine Stjepan Vokić, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda. Malenu je pronašao prije 28 godina propucanog krila i spasio joj život, a od 2002. tu je i Klepetan, koji se Malenoj vraća svake godine.

Organizatori Liburnia Film Festivala napominju da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da što ranije svoje ulaznice nabave online.