LJETNA POZORNICA U OPATIJI

Liburnia donosi 22 dokumentarca, njih 10 prikazuje premijerno

29.07.2020 u 11:50

Bionic
Reading

Na 18. Liburnia Film Festivalu, koji će se od 23. do 28. kolovoza održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u konkurenciji za nagrade bit će prikazana 22 dokumentarna filma.

Kako je najavljeno, među njima će svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati njih deset. Riječ je o filmovima '5.4' Lucije Ane Ilijić, 'Bez lica' Davida Lušičića, 'Doktorice, pem v grobeka' Nikoline Barić, 'Eva, 16' Ene Jagec, 'Kaj to ja radim' Marija Papića, 'Odjeci' Mateja Đuzela, 'Ono drugo selo' Jadrana Bobana, 'Starac i roda' Tomislava Jelinčića i Alana Stankovića, 'Užarska radionica Ivan Delimara' Vlaste Delimar te 'Zašto mama vazda plače?' Karmen Obrdalj.

Bez obzira na neuobičajene okolnosti u kojima se festival priprema, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i najviše do sad, više od 10, s područja Primorsko-goranske županije.

'To nas veseli jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala – autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro', rekla je u najavi festivala izvršna direktorica LFF Jelena Androić.

Direktor i selektor festivala Oliver Sertić od pristiglih je u konkurenciju odabrao mnogo filmova mlađih autorica i autora, koji često naginju eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, navodi se.

Stanje pripravnosti

Najveća ovogodišnja novost je suradnja Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen 'Stanje pripravnosti', a uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. To su vrsna dokumentaristička ostvarenjima koji govore o ekstremima političke sadašnjosti. U ovom, posebnom programu 18. LFF, prikazat će se filmovi 'Neka živi Bugarska' Adele Peeva (Bugarska), 'Slobodni Dačani' Monice Lazurean-Gorgan (Rumunjska), 'Izlaz' Karen Winther (Norveška/Njemačka/Švedska), 'Mađarska 2018.' Eszter Hajdu (Mađarska/Portugal), 'Stieg Larsson: čovjek koji se igrao s vatrom' Henrika Georgssona (Švedska) i 'Djevojke zlatne zore' Håvarda Bustnesa (Norveška/Danska/Finska).

'Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa i svijet stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera. Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 - EPK', kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020.

Uz prikazivanje ovih filmova, program 'Stanje pripravnosti' obuhvaća i  razgovore s redateljima, masterclass predavanje i okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima kojima je cilj urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, najavljeno je.

I ove godine se priprema održavanje radionica u sklopu festivala, i to 'Prvi put snimam' u produkciji Fimaktiva za filmske entuzijaste i početnike, 'Filmska početnica' u produkciji Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, razgvoore s autorima filmova svakog popodneva. 

Organizatori LFF ističu da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala, te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabave online, putem sustava Moje karte.

 18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.