U POLJSKOJ

Od Nobelove nagrade prodano više od milijun knjiga Olge Tokarczuk

18.12.2019 u 22:48

Bionic
Reading

U Poljskoj je prodano je više od milijun primjeraka knjige Olge Tokarczuk nakon što joj je Švedska akademija u listopadu odlučila dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost, rekao je u srijedu njezin poljski izdavač

'Prije objave o odluci Švedske akademije, bilo je procijenjeno da je ukupno prodano oko milijun primjeraka knjiga Olge Tokarczuk. Nakon 10. listopada udvostručili smo taj rezultat i na tržište stavili milijun dodatnih primjeraka', rekao je Marcin Baniak iz izdavačke kuće Wydawnictwo Literackie, prenosi dnevni list Rzeczpospolita.

'Interes za njezine knjige je ogroman', u toj zemlji s 38 milijuna stanovnika, dodao je.

Olga Tokarczuk (57) petnaesta je žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada, a kako je istaknuto u obrazloženju Švedske akademije dobila ju je za 'narativnu imaginativnost koja s enciklopedijskom strašću prelaženje granica predstavlja kao oblik života'.

Nacionalistički konzervativci na vlasti u Poljskoj česti izbjegavaju i kritiziraju Tokarczuk, lijeve proeuropske orijentacije, vegetarijanku i ekološku aktivisticu.

Tocarczuk je u listopadu proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost za 2018.

Ove su godine dodijeljene dvije nagrade jer je Švedska akademija prošle godine, prvi put nakon sedamdeset godina, odlučila odgoditi proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost zbog skandala vezanog uz seksualno zlostavljanje.