pale ostavke

Nobelova nagrada za književnost ostala bez dvoje članova odbora

03.12.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Dvoje vanjskih članova odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost dali su ostavke nakon što su kritizirali rad Švedske akademije

Otišli su Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstrom. Gun-Britt Sundstrom rekla je da se izbor Petera Handkea za ovogodišnjeg lautreata nagrade tumači na način da je književnost iznad politike, s čim se ona ne slaže, javlja BBC.

Njen kolega Kristoffer Leandoer rekao je, pak, da odlazi jer se reforme na Akademiji odvijaju presporo što smatra nedopustivim nakon seksualnog skandala. Naime, Akademija je obustavila nagradu 2018. godine nakon skandala u kojem je razotkriveno da je suprug, sad već bivše članice Akademije, pjesnikinje i spisateljice Katarine Frostenson bio serijski seksulani nasilnik i to tijekom 20 godina. Ona i njen suprug, francuski fotograf i poduzetnik u kulturi, Jean-Claude Arnault, također su bili optuženi za financijsku zloupotrebu. Akademiju je nakon skandala napustila Frostenson, ravnatelj i još četiri člana, a uvedene su neke izmjene i angažirani su vanjski stručnjaci, no Leandoer je napisao da odlazi jer nema 'ni strpljenja ni vremena' čekti da odbor dovrši reforme.

'Akademija i ja imamo različit pojam vremena. Jedna godina je u mom životu predugo, a u životu Akademije prekratko', napisao je i naglasio da njegova odluka nije povezana s dodjelom nagrade Handkeu.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili odbor za dodjelu Nobelove nagrade, koji su činila četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.

'Zahvalni smo na značajnom trudu koji su uložili tijekom godine i sada preispitujemo kako ćemo organizirati rad odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost 2020.', rekao je Mats Malm, tajnik Švedske akademije.