ODLAZAK LEGENDE

Od 'Čaruge' do 'Umro sam, ali sam živ': Pet uloga po kojima ćemo pamtiti Ivu Gregurevića

03.01.2019 u 07:33

Bionic
Reading

Ivo Gregurević apsolutno je neizbježna figura kad je riječ o hrvatskom filmu i televiziji. Bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski film od osamostaljenja, a mi smo odabrali nekoliko upečatljivih uloga

<<< Ivo Gregurević preminuo u 67. godini >>>

Gregurević je slavu stekao još u osamdesetima, igrajući tipske uloge 'malih ljudi' iz Slavonije ili Dalmacije. Iz tog perioda izdvajamo ulogu smetlara Netjaka iz 'Velog mista', kojeg je glumio u paru sa Špirom Guberinom – Strikanom.

Izvor: Društvene mreže

U predratnom periodu upečatljiva je i uloga Kreleta u 'Kiklopu' Antuna Vrdoljaka, ali i ustaše Tome u filmu 'Sokol ga nije volio' Branka Schmidta.

Izvor: Društvene mreže

U paru s Fabijanom Šovagovićem odigrao je i jednu od svojih važnijih predratnih uloga – onu Čaruge u filmu Rajka Grlića iz 1991.

Izvor: Društvene mreže

U neovisnoj Hrvatskoj Gregurević nije preskočio gotovo niti jedan film, no gledatelji će ponajviše pamtiti uloge poput one u filmu 'Kad mrtvi zapjevaju' Krste Papića, gdje igra povratnika u domovinu koji se vraća mrtav kako bi nastavio primati inozemnu mirovinu.

Izvor: Društvene mreže

Iako je posjedovao moć transformacije zahvaljujući kojoj je lako 'plivao' u teškim ulogama u ratnim i poslijeratnim filmovima poput 'Svjedoka' ili 'Crnaca', kultna scena iz filma 'Što je muškarac bez brkova' ipak ostaje najdojmljivije odglumljeni trenutak u dvijetisućitima.

Izvor: Društvene mreže

Baš kao i u ulogama, i privatno je Gregurevića pratio imidž boema i zafrkanta poznatog po ljubavi prema rodnoj Posavini. Prisjetite se kako ga je portretirao Robert Knjaz u 'Svlačionici'.

Izvor: Društvene mreže
  • +7
Ivo Gregurević Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX