SPLITSKE TENZIJE

Obuljen Koržinek: Neugodno je da se Bojan Ivošević raspituje u korist svog oca

07.06.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je u petak intendanta splitskog HNK i gradsku upravu da omoguće normalne uvjete rada u Kazalištu za sve umjetnike, i ako postoje neke poteškoće, da ih rješavaju bez prebacivanje krivnje na druge institucije.

Ministrica je podsjetila je kako je Ministarstvo izmjenom zakona o kazalištima odgovornost za upravljanje nacionalnim kazalištima prenijelo na lokalnu upravu.

"Nema razloga da se bilo kakvi uspjesi ili neuspjesi unutar splitskog kazališta stavljaju u kontekst toga što se događa u Ministarstvu kulture, jer je odgovornost u cijelosti na gradonačelniku, na gradu i na intendantu", poručila je ministrica.

Za nadolazeći festival Splitsko ljeto povećana su sredstva financiranja no problem je što se zbog problema u radu kazališta, sredstva još nisu počela povlačiti.

"Upućujem intendanta i gradsku upravu da omoguće normalne uvjete rada u kazalištu, da omoguće umjetnicima da rade i ako postoje neke poteškoće, da ih rješavaju, a ne da krivnju prebacuju na druge", ustvrdila je Obuljen Koržinek.

Što se tiče teme splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića koji, kako tvrdi HDZ, vrši pritisak na Povjerenstvo i Ministarstvo kulture kako bi se njegov otac Nikola Ivošević proglasio nacionalnim prvakom rame, rekla je da zbog toga o problematici splitskog HNK razgovara samo sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

"To je vrlo neuobičajena situacija, pomalo i neugodna jer nije u redu da se netko raspituje za takve stvari u svoju korist", poručila je ministrica ali je istaknula da postoje puno veći problemi od tog. "U zadnjih godinu dana dvoje umjetničkih ravnatelja napustilo je kazalište, postoje problemi s poslovnom ravnateljicom te se kasni s organizacijom i realizacijom programa Splitskog ljeta."

Splitski HNK opterećen je mnogobrojnim problemima. Tako su nakon sjednice Kazališnog vijeća HNK Split, svi njegovi članovi podnijeli neopozivu ostavku prošloga tjedna.

Naveli su kako su u okviru zakonskih propisa i svojih stručnih znanja nastojali odgovorno i savjesno pridonijeti radu HNK Split.

U pitanje je došao i rad intendanta HNK Vicka Bilandžića te je ovoj tjedan je na sjednici splitskog Gradskog vijeća nakon višesatne burne rasprave ipak prihvaćeno izvješće o njegovom radu.