NE KRADE VEĆ PARODIRA

Obrana autora kojeg je Salinger optužio za krađu

17.06.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Fredrik Colting tvrdi da u romanu '60 godina kasnije' parodira roman 'Lovac u žitu', a ne krade iz njega, za što ga je optužio J. D. Salinger

Fredrik Colting, koji je na sudu zbog svog romana '60 godina kasnije' u kojem parodira kultni roman 'Lovac u žitu' J. D. Salingera, dostavio je svoju obranu na čak 33 stranice.

U obrani djela Colting, zanimljivog umjetničkog imena J. D. California, tvrdi da je roman '60 godina kasnije' parodija 'Lovca u žitu', a ne neautorizirani nastavak, odnosno krađa, kako je roman slikovito opisao J. D. Salinger.

U romanu je riječ o Gospodinu C, u kojemu se može iščitati ostarjeli Holden Caulfield, protagonist 'Lovca u žitu', te autor pod imenom J. D. Salinger koji se teško nosi s neugaslom slavom svog junaka.

Salinger (90) je tužio Coltinga, nakladnika i distributera, zahtijevajući zabranu objave romana koji bi trebao izaći ovoga ljeta, čime je najvjerojatnije tek napravio odličnu reklamu autoru i njegovu djelu. Posebice u današnje vrijeme, u kojemu je postmodernističko iščitavanje tradicije kroz citatnosti i parafraze u potpunosti prihvaćena umjetnička pojava.