Javni poziv

Objavljeni pozivi za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja

30.06.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe u 2021. godini te Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2021. godini

Kako se ističe u priopćenju, Javnim pozivom za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe Ministarstvo kulture i medija RH nastavlja s ad-hoc mjerama za pomoć, posebno samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima.

Cilj Javnog poziva je dati novi impuls kulturnim aktivnostima te potaknuti daljnji razvoj svih kulturnih djelatnosti (audiovizualne, izvedbene, književne i prevoditeljske te vizualne) u okolnostima snažnijeg pokretanja umjetničkog djelovanja u skladu s izmijenjenim epidemiološkim okolnostima. Ovim Pozivom osigurat će se namjenska sredstva umjetničkim organizacijama, strukovnim udrugama i samostalnim umjetnicima te nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti kojima je zbog posebnih okolnosti pandemije bilo onemogućeno ili otežano planiranje i obavljanje umjetničke djelatnosti.

Potpore se dodjeljuju za razvoj novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti u skladu s epidemiološkim okolnostima (koji nisu financirani putem drugih poziva Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog audiovizualnog centra) te financiranje digitalne prilagodbe i nadogradnje postojećih kulturno-umjetničkih sadržaja (poput interakcije, edukacije i sl.) upotrebom novih tehnologija i digitalnih alata (podcasti, video servisi…).

Programi će se financirati u iznosima od 10.000 do 30.000 kuna za programe koje prijavljuju samostalni umjetnici i nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti, te od 30.000 do 100.000 kuna za programe koje prijavljuju umjetničke organizacije i strukovne udruge. Prijava na Javni poziv podnosi se isključivo elektronički putem e-prijavnice. Rok za prijavu je 30 dana od dana objave. Sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se postaviti elektroničkim putem, slanjem upita na sljedeću adresu: digitalna.prilagodba@min-kulture.hr zaključno s 22. srpnjem 2021.

Ministarstvo je raspisalo i Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, namijenjen poticanju aktivnosti usmjerenih na prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja, kako bi se u okolnostima pandemije olakšala dostupnost i omogućio pristup širem krugu korisnika i publike. Bespovratna sredstava dodjeljuju se za područje izvedbene umjetnosti, književno-nakladnička i knjižarska djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti (sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima).

Ovaj Javni poziv usmjeren je na osmišljavanje i uspostavu alternativnih načina i modela poslovanja kojima se ublažava negativni utjecaj pandemije na kulturne i kreativne industrije s ciljem dugoročne primjene i iskoristivosti novih rješenja u uvjetima oporavka. Potpore se odobravaju u visini do 85 posto prihvatljivih troškova predloženog projekta. Javni poziv objavljuje se na mrežnim stranicama Ministarstva i traje 30 dana od dana objave.

Iz Ministarstva kulture i medija ujedno podsjećaju na Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u RH u 2021. godini, pokrenut prvi put u Godini čitanja s ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom. Uz povjerenstvo koje će do početka prosinca obići i ocijeniti sve prijavljene knjižare, drugi dio ocjene temeljit će se na glasovima posjetitelja i čitateljske publike koji se knjižarama mogu dodijeliti do 1. prosinca putem mrežne stranice Godine čitanja www.citaj.hr na poveznici  https://citaj.hr/aktivnosti.