KNJIGA JULIE PEAKMAN

Objavljena povijest perverznog seksa

27.11.2013 u 09:50

Bionic
Reading

U Americi je friško objavljena knjiga 'The Pleasure's All Mine: A History of Perverse Sex' autorice Julie Peakman, a u nakladi Reaktion Booksa, u kojoj se otkriva da normalno seksualno ponašanje zapravo nikad i nije postojalo te da bez perverzije seksa nema

Bez obzira na to što navodno živimo u prosvijećenom društvu, svatko tko se odluči pisati o seksu zapravo je izabrao kontroverznu temu. No američka publicistkinja Julie Peakman se baš odlučila na to da ode posve u kontroverze te je napisala knjigu znakovita podnaslova 'historija perverznog seksa'. Riječ je o djelu 'The Pleasure's All Mine' (u prijevodu: 'Zadovoljstvo je posve moje') koje pokriva dva milenija seksualnih perverzija i neuobičajenih, ali ne i nezadovoljavajućih seksualnih praksi.

Povjesničarka Julie Peakman je detaljno istražila ovu temu, čitajući dnevnike, pisma, kopajući po arhivama, sudskim spisima, popularnoj literaturi različitih epoha, medicinskim knjigama i svemu što se tiče navodno devijantnog seksualnog ponašanja. 'The Pleasure's All Mine' opremljena je i brojnim fotografijama, crno-bijelim i u boji te nudi prvi veliki pregled ove teme ističući da se stavovi društva prema seksu i seksualnim praksama sustavno mijenjaju.

Primjerice, Peakman podsjeća da se nekada smatralo kako je najbolji način za mlade da nauče nešto o seksu – gledati kako drugi netko to radi. Voajerizam se također kao koncept i praksa mijenjao kroz stoljeća, od starog Rima pa sve do suvremenog doba, no ono što je ostalo isto jest to da promatranje drugih u seksualnom činu i sladostrašću definitivno izaziva uzbuđenje. S druge strane, voajerizam je dugo bio nekriminalna aktivnost pa je u Velikoj Britaniji tek 2004. postao prekršaj, a u Kanadi godinu poslije.


Zanimljivo je i vidjeti koliko se kreativnosti i mašte unosi u seks pa i kada je riječ o perverzijama poput nekrofilije ili bestijalnosti. S druge strane, Julie Peakman upozorava i da se poimanje perverzije mijenja s vremenom, čega je odličan primjer masturbacija – u antici je smatrana normalnom, zdravom aktivnošću, no širenjem kršćanstva proglašena je teškom perverzijom od koje se suši kičma, rastu dlake na dlanovima i još mnogo toga što nema veze s istinom. Danas se masturbacija ne smatra perverzijom, ali je se ne može isključiti iz historije perverznog seksa jer je stoljećima od Katoličke crkve proglašavana grijehom.

Julie Peakman za BBC govori o povijesti seksa