Andrijana Kos Lajtman

Objavljena knjiga 'Poetski napon smrti: od krika do tišine': Riječ je o studiji teme smrti u poznatim pjesničkim opusima

23.08.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Poetski napon smrti: od krika do tišine' Andrijane Kos Lajtman, koja nudi nove uvide u poznato pjesničko štivo, revalorizira te usustavljuje temu smrti u pjesničkim opusima Antuna Branka Šimića, Jure Kaštelana i Darka Cvijetića

"Poetski napon smrti: od krika do tišine" vrhunski je primjer tematske kritike koja pruža djelomice nove i drukčije uvide u poznato pjesničko štivo te u kanoniziranom i suvremenom tekstu nalazi mjesta suglasja, iznova pokrećući plodotvornu raspravu o poeziji i njezinu jeziku, napisao je o knjizi Krešimir Bagić.

Autorica se u knjizi usredotočuje na temu smrti i njezine književne prikaze. Poduzima minuciozne stilističke analize pjesničkih opusa Antuna Branka Šimića, Jure Kaštelana i Darka Cvijetića, naznačivši tako stogodišnji lûk lirske problematizacije smrti u našem jeziku.

Pritom izdvaja ključne mehanizme lirskog zahvaćanja u temu te implicitno upućuje i na jedinstvenost i na ponovljivost pojedinih jezičnih i poetičkih rješenja. Autorica pokazuje iznimno dobro poznavanje izdvojenih opusa i kritičke literature o njima. Njezine su interpretacije detaljističke, koncentrirane, znalački vođene, mjestimično rekapituliraju važne hermeneutičke uvide, a mjestimično otkrivaju dosad neosvijetljena mjesta u navedenim opusima.

Važan doprinos razumijevanju teme smrti i njezina tretmana u poeziji

"Knjiga Andrijane Kos Lajtman važan je prinos razumijevanju teme smrti i njezina tretmana u poeziji. Ona obogaćuje hrvatsku znanost o književnosti i interpretaciju biranih pjesničkih diskurza profinjenim stilističkim čitanjima i teorijski utemeljenim uvidima", ocjenjuje Bagić.

Autorica na relevantan način doprinosi razumijevanju teme smrti, sondirajući teorijsku, antropološku, jezičnu i filozofsku problematiku u pjesničko iskustvo jezika. Time doprinosi rasvjetljavanju teme i odabranih pjesničkih opusa, ali i cjeline novije književnosti kojoj pristupa s profiliranim osobnim senzibilitetom", napisala je o knjizi Marina Protrka Štimec.

O autorici:

Andrijana Kos Lajtman (1978.) izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te, uz ovu, još dvije znanstvene knjige, "Autobiografski diskurs djetinjstva" (2011.) i "Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze" (2016.) i šest zbirki pjesama. Pjesme su joj prevođene na makedonski, slovenski i mađarski jezik. Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom.